Ljepota

Šta jesti i šta raditi za bolji rast noktiju

Šta jesti i šta raditi za bolji rast noktiju
Foto: Pixabay | Šta jesti i šta raditi za bolji rast noktiju

Suvi, lomljivi nokti imaju dugu i složenu listu mogućih uzroka - u rasponu od gljivičnih infekcija do kožnih poremećaja poput ekcema, pa sve do unutrašnjih stanja poput problema sa srcem, plućima, jetrom ili bubrezima, kaže dr Tyler Hollmig, direktor dermatološke hirurgije i laserske i kozmetičke dermatologije na Medicinskom centru Univerziteta u Teksasu. Prehrambeni nedostaci, celijakija, temperatura ili lijekovi mogu uzbuniti organiza i oštetiti nokte.

Geni i starenje takođe mogu igrati ulogu. Rast noktiju je poput rasta dlaka i kod svakoga je različit. Dr Chris G. Adigun, dermatolog koji se specijalizovao za probleme s noktima, takođe naglašava da njihov slab rast nije isto što i lomljivost noktiju. Krhki nokti rastu očekivanom brzinom, ali se jednostavno lako lome.

1. Jedite uravnoteženo

Sve dok ste zdravi i jedete uravnoteženo, teško je ubrzati rast noktiju iznad tri milimetra mjesečno, koliko u prosjeku rastu, kaže dr Hollmig. Ali hrana bogata sljedećim hranjivim sastojcima podržava zdrav rast noktiju:

• Cistein ćete naći u piletini, ćuretini, jogurtu, mahunarkama

• Folate u špinatu, šparogama, zelenoj salati, avokadu, grašku

• Biotin u žumancima, lososu, orasima, sjemenkama, špinatu, brokuli

• Cinkom je bogata govedina, grah, orasi, sjemenke, cjelovite žitarice

• Vitamin A nalazi se u slatkom krompiru, mrkvi, bundevi, mangu

• Vitamina C ima u zvonastim paprikama, agrumima, jagodama, kiviju

2. Prestanite ih gristi

Ako nokte stalno podrezujete, to može zastaviti njihov rast. To se takođe odnosi na griženje noktiju. Često nanosite kremu za ruke jer vam može pomoći da ih manje grizete. Ako ne uspijete, nokte namažite gorkim lakom (koji će zaista imati grozan okus) ili pričvrstite flaster oko onog nokta koji vam je uvijek "na piku".

3. Navlažite pa režite 

Iako želite da vam nokti budu lijepi i dugi, trebalo bi da ih režete, a da ih ne oštetite jer to može uzrokovati raslojavanje. Dr Bailey zato preporučuje da prvo navlažite nokte "kako biste omekšali strukturu nokta i učinili je gipkom". Režite u jednom smjeru, brzim i glatkim potezima.

4. Izbjegavajte grube sapune i sredstva za čišćenje

Ili barem nosite rukavice dok ih koristite.

"Izlaganje ruku jakim sapunima, proizvodima za čišćenje, otapalima i grubim radnjama, čini problem još gorim jer povlači prirodno ulje iz noktiju i oštećuje protein keratin na njima. U početku vam se nokti počinju "raspadati "po rubovima, postaju lomljivi. Na kraju se slojevi razdvoje", kaže dr Bailey.

5. Nahranite ih uljima

Ulja će spriječiti gubitak vlage i ojačati sam nokat. Najdraža su im prirodna ulja poput jojoba ulja, avokada i šea maslaca. Može pomoći i glicerin (i kreme s glicerinom), ali i ricinusovo ulje.

6. Redukujte manikir

Možda manikir izgleda lijepo, ali njime možete oštetiti nokte, posebno ako ste alergični na proizvod koji stavljate na nokte. Nokti će se ljuštiti i pucati, kaže dr Adigun. Smatra da je to najčešće zbog prisutnosti tozilamida ili formaldehidne smole, hemikalija koje se nalaze u mnogim lakovima za nokte.

"Gel manikura može biti isto teška za nokte, uzrokujući krhkost, ljuštenje i pucanje, a ponovljeno korištenje UV zračenja u tim sredstvima može povećati rizik od raka kože i preranog starenja na rukama", dodaje. Preporučuje ujedno da se umjesto toga upotrebljavaju lakovi za nokte bez formaldehida, dibutil ftalata, toluena i alergena. 

7. Uzimajte dodatke poput željeza

Iako određeni vitamini i dodaci mogu pomoći zdrav rast noktiju, oni treba da se koriste kao dodatak zdravoj prehrani, a ne kao njena zamjena, kaže dr Bailey. Pokazalo se da biotin, iz palete vitamina B, povećava debljinu nokta za oko 25 odsto kod ljudi s lomljivim noktima te "može poboljšati glatkoću nokta i smanjiti njihovo raslojavanje", kaže ona, što u konačnici podstiče brži rast.

"Ako vjerujete da vam nedostaje određeni vitamin ili mineral, razgovarajte s ljekarom o testiranju. Uzimanje dodatka željeza, na primjer, može pomoći u jačanju noktiju, ali to je slučaj samo ako vaš ljekar potvrdi da ne dobijate dovoljno prehrane iz željeza, kaže dr Adigun.

8. Posavjetujte se sa dermatologom

Mislite li da ste isprobali sve, a još su vam nokti u katastrofalnom stanju, dr Adigun preporučuje posjetu dermatologu koji je specijalizovan za zdravlje noktiju.

"Ponekad se pacijentima propisuje oralni antifungalni lijek za ubrzanje rasta", kaže, iako se to radi samo u nužnim slučajevima.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije