Novosadski poštari u štrajku, od sutra možda neće raditi ni šalteri, ni dostava paketa

19:12:00 03.12.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Poštari u nekoliko gradova u Srbiji, među kojima je i Novi Sad, potpuno su obustavili rad, jer njihovi zahtevi čije ispunjenje je obećano još u martu ove godine, još nisu ispunjeni.

Novosadski poštari u štrajku, od sutra možda neće raditi ni šalteri, ni dostava paketa


Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović kazao je za Radio Slobodna Evropa da su u štrajku radnici Pošte Srbije u Beogradu, Zrenjaninu, Kikindi i Lazarevcu, a Radio021 javlja da su u štrajku i novosadski poštari.

- Nakon održanog protesta poštanskih radnika ispred Glavnog poštanskog centra Beograd juče (2. decembra) zaposleni su samoinicijativno obustavili rad u Glavnom poštanskom centru Beograd. Jutros se to proširilo i širom Beograda, znači stali su šalteri, stali su poštari, i pored Beograda, prema mojim informacijama, stali su Zrenjanin i Kikinda, Lazarevac - navodi Pavlović.

On dodaje da štrajk nisu organizovali sindikati, već sami zaposleni zbog, kako navodi, „bednih i niskih zarada koje se kreću negde u rasponu od 32-39 hiljada dinara (od 271-330 evra) u zavisnosti od radnog staža”. I Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, rekao je za 021 da ovoga puta nije u pitanju sindikalni protest, već čist radnički bunt i potpuna obustava rada.

- U martu smo imali pregovore sa Vladom i sa preduzećem kada smo samo tražili neku realnu povišicu, odnosno da se naše plate bar donekle povećaju, a da se direktorima, zamenicima i savetnicima smanje, da se bar donekle približe radničke plate, to jest da budu bar jedan na prema tri ili tri i po, a ne jedan na prema pet i jedan na prema sedam, kao što je trenutno. Poštari recimo imaju platu između 32 i 36 hiljada dinara, i to sa svim mogućim dodacima, dok direktori imaju 200, 300 hiljada dinara - navodi Mandić.

Kako dalje Mandić navodi, štrajk u martu je prekinut zbog toga što je Vlada republike Srbije primila tim predstavnika radnika na pregovore i obećano je da će radnicima sa najmanjim primanjima povećati bodovni koeficijent i da se plate povećaju linearno. Obećano je i da će se do novembra meseca naći model po kojem će se, koliko-toliko, približiti plate poštara i šalterskih radnika republičkom proseku ili proseku u javnom sektoru. Nažalost, od toga nije bilo ništa. On naglašava da nije ispoštovano ni 30 odsto dogovora koji je napravljen i da su zato prinuđeni ponovo da obustave rad.

Za sada su sa radom stali poštari i glavni poštanski centar, a od sutra će verovatno sa obustavom početi i radnici na šalterima, na post ekspresu i paketima.


Izvor: 021, Radio Slobodna Evropa


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Milo

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Turci su uzimali desetak i dvadesetak a Vučić i njegovi desperadosi otimaju od Pošte sedamdeset posto zarade.Napred Poštari pokažite Vučiću zube..i na izbore ne glasajte za njega.10000poštara sa po tri člana najmanj to je30000ljudi protiv njega,mobilišite još toliko i eto dovoljno da Vučić ne dobije većinu.SAMO NAPRED U POBEDU


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 4 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?