Džozef Muskat: Ostavka u najavi 1Foto: EPA-EFE/ DOMENIC AQUILINA

Pritisak javnosti i građana Malte, koji traže istinu oko ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je opisivana kao „VikiLiks u jednoj osobi“, toliko je jak da je premijer ove ostrvske države DŽozef Muskat „sateran uza zid“.

Najavljuje da će do januara podneti ostavku na premijersku funkciju ali i sa mesta predsednika vladajuće Laburističke partije.

Ipak, dok se na centralnom trgu u Valeti čulo skandiranje „mafija“ Mihael Vela, otac ubijene novinarke, kazao je da je „pravda još daleko“. Kako je istakao, celi Muskatov kabinet trebalo je da bude pred sudom za korupciju i pre ubistva njegove kćerke. „Svi imaju okrvavljene ruke“, naveo je Vela.

I hiljade Maltežana okupljenih ispred zgrade suda u glavnom gradu Valeti traže da Muskat odmah podnese ostavku, jer u celom slučaju, kako tvrde, brani najboljeg prijatelja i bivšeg šefa kabineta Kita Šembrija, koga poznaje još iz školskih dana. Šembri je, navodi se, bio među članovima vlade koji su „pogođeni“ istraživačkim novinarskim radom Galicije.

Šembri, koji je podneo ostavku prošle nedelje, bio je priveden i saslušan u policiji, ali je kasnije pušten na slobodu.

On demantuje da je počinio bilo šta protivzakonito.

Istraga o ubistvu Galicije dovela je do optužbe protiv još jednog uglednog biznismena Jorgena Feneka, koji navodno ima veze sa najvišim zvaničnicima. On je na sudu u Valeti optužen za saučesništvo u ubistvu.

Muskat je pre dve godine reizabran za premijera zemlje. Prethodno je bio član Evropskog parlamenta i lider Opozicije Malte. Za sebe je isticao da je agresivan i liberalan političar, nastrojen ka biznisu i socioliberalnoj politici. Hvaljen je jer je uspeo da eliminiše nacionalni deficit Malte, te smanji stopi nezaposlenosti na istorijski nivo.

Nasuprot tome, i levica i desnica ga je optuživala za politički oportunizam, kršenje obećanja o meritokratiji ali i zbog korupcije. Iako su ovi navodi dominirali tokom predizborne kampanje 2017. ipak je reizabran za prvog čoveka vlade.

Rođen je 22. januara 1974. na Malti. Otac mu je bio uvoznik pirotehničkih sredstava, činjenica koju je Muskat neretko naglašavao kada bi opisivao svoju averziju prema birokratiji koja, kako tvrdi, ometa poslovanje. U braku je sa Mišel Tanti, sa kojom ima bliznakinje.

Studirao je na Malti na odseku za menadžment u trgovini i javnu politiku. Doktorirao je na britanskom Univerzitetu Bristol. Radio je kao novinar na radiju i televiziji. Bio je redovni kolumnista u L-Orizzontu, novina koje izlaze na malteškom jeziku, i saradnik Tajmsa, nezavisnog lista Malte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari