Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Ova godinajedna od NAJTOPLIJIH IKADA: Nivo mora raste sve brže, led se topi, a toplotni talasi i poplave su SVE ČEŠĆI

Ova godinajedna od NAJTOPLIJIH IKADA: Nivo mora raste sve brže, led se topi, a toplotni talasi i poplave su SVE ČEŠĆI

Ova godina bila je jedna od najtoplijih od kada se vrše merenja, na kraju "izuzetno" vruće decenije, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Klimatske promene Foto: Profimedia
Klimatske promene

Prethodna decenija bila je najtoplija od 19. veka, a poslednjih pet godina takođe su bile najtoplije od kada se vode arhive, navodi telo UN.

Ove godine temperatura je veća za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, po čemu je 2019. na putu da bude druga ili treća najtoplija od kada se obavljaju merenja, pokazuju podaci od januara do oktobra.

SMO upozorava da nivo mora raste sve brže, da se led topi i da nekadašnji "stogodišnji" toplotni talasi i poplave postaju sve češći, prenela je agencija PA.

Milioni ljudi primorani su da napuste svoje domove zbog ekstremnih vremenskih pojava poput ciklona, uragana i poplava.

Ova godina donela je suše u mnogim delovima sveta i dva velika toplotna talasa u Evropi, krajem juna i krajem jula.

Pročitajte još

- Ukoliko sada ne preduzmemo hitnu klimatsku akciju, onda ćemo se kretati prema povećanju temperature za više od tri stepena Celzijusa do kraja veka, uz još štetniji uticaj na ljudsko blagostanje - izjavio je generalni direktor SMO-a Pateri Talas.

Izveštaj je objavljen u vreme kada su se predstavnici država sastali u Madridu radi nove runde pregovora o klimi pod okriljem UN.

Učesnici sastanka su pod pritiskom da usvoje ambiciozniji plan o smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i dovode do klimatskih promena.