03. decembar  2019. 02.00  →  16.08 | Izvor: Tanjug

Sporazum sa EAU važan za buduću saradnju Srbije i Belorusije

BEOGRAD -

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Belorusije mogla bi da bude povećana, a rezultati su u poslednje dve godine sve bolji i postoji obostrana spremnost za unapredenje privredne saradnje, poručeno je danas na Poslovnom forumu Srbija - Belorusija.

Na skupu je potpisivanje više sporazuma o poslovnoj saradnji, u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, i ministara finansija i poljoprivrede Siniše Malog i Branislava Nedimovića.

Na otvaranju Poslovnog foruma Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije rekao je da je ključna poruka za srpske privrednike mogućnost koju daje potpisani Sporazuma sa Evroazijskom unijom i bescarinski izvoz proizvoda i u Belorusiju.

On je naveo da taj sporazum treba da bude verifikovan u parlamentu i pozvao Belorusiju da to učini što pre.

Kazao je i da nije zadovoljan nivoom spoljnotrgovinske saradnje, ali i navodi da su poslovni forumi počeli da daju rezultate, kao i da privrednici iz Srbije i Belorusije imaju poverenja jedni u druge i da o tome svedoče komercijalni ugovori koji su danas potpisani.

Naveo je da je za pospešivanje saradnje važno što se redovno održavaju sednice mešovite komisije, kao i poslovnim forumi.

"Ovaj redovan vid susreta počinje da daje rezultate", rekao je Vesović i naglasio da veruje da je Poslovni forum značajan kao signal za budući rad.

Predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič kaže da je za poslovnu saradnju najvažniji znak podrška političkog rukovodstava.

"Biznis treba da bude krucijalni osnov za bratske odnose između naše dve zemlje", poručio je Ulahovič i naveo da je jedan od uspešnih predstavnika srske privrede u Belorusiji Dragomir Karić.

On je naveo da je saradnja Belorusije i Srbije usmerena na mašinogradnju, metalurgiju, kao i na razvoj saradnje u poljoprivredi, turizmu IT sektoru i drugim oblastima.

"Slažem se da naša robna razmena ne odražava sve naše mogućnosti. Drago mi je što ćemo danas da potpišemo sporazume koji će da doprinesu da razmena bude do 500 miliona dolara i više. Naša razmena deluje u okviru slobodne trgovine i to su odlični uslovi za dalju saradnju", rekao je Ulahovič i dodao da je potrebno napraviti dugoročan plan saradnje.

U svom obraćanju govorio je o prijateljstvu dve države, i naveo da je pre 20 godina bio u Beogradu kada ga je jedan stariji Beograđani zagrlio zbog podrške Belorusije i njenog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je posetio Srbiju u vreme bombardovanja.

Bogdanov: Povećati razmenu namirnica između Belorusije i Srbije

Belorusija je prošle godine izvezla u Srbiju prehrambene proizvode vredne tri miliona dolara, a iz Srbije uvezla namirnice u vrednosti od 10 miliona američkih dolara, podaci su Ministarstva poljoprivrede i namirnica Belorusije.

Direktor departmana za međunarodnu saradnju i spoljnoekonomsku delatnosti Ministarstva poljoprivrede i namirnica Aleksej Bogdanov rekao je za Tanjug da je izvoz namirnica iz Belorusije u Srbiju ove godine dostigao 3,6 miliona američkih dolara.

"Trgovinski odnosi između Belorusije i Srbije odvijaju se vrlo dinamično u oblasti namirnica", rekao je Bogdanov i naveo da Belorusija u Srbiju izvozi maslac, krompir, žitarice i povrće, a da je Srbija vrlo zainteresovana da sličnu robu izvozi u Belorusiju.

Naveo je da je juče održana sednica Radne grupe za poljoprivredu između ministarstava poljoprivrede Srbije i Belorusije i da je dogovoreno da se razvijaju mehanizmi za povećanje robnog prometa između naših zemalja.

"Zahvaljujući sklapaju ugovora o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske unije mi ćemo sada moći da trgujemo sa carinom nula", rekao je Bogdanov.

Očekuje se da će Poslovni forum Srbije i Belorusije, na kome učestvuju 72 srpske kompanije i 22 beloruske kompanije i više od 150 privrednika, dati još veći podstrek daljem razvoju trgovinskih odnosa u oblasti namirnica između dve države.

Beloruska komora i Udruženje preduzetnika potpisali ugovore

Na Poslovnom forumu Srbija - Belorusija danas je potpisano više komercijalnih ugovora, kao i Memorandum o razumevanju između Beloruske trgovinske industrijske komore i Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije.

Potpisani su komercijalni Ugovor o isporukama traktora i taktorskih priključaka, Ugovor o isporuci poljoprivrednih automobilskih i kamionskih guma, Ugovor o eksluzivnoj distributerskoj saradnji za održavanje poljoprivrednih lakih automboliskih i kamionskih guma, kao i Ugovor o isporukama poljoprivredne tehnike u Srbiju.

Potpisani su i Sporazum o realizaciji poliesteriskih proizvoda na tržištu Balkana, Ugovor o zastupanju u cilju realizacije visokoprečišćenog voska za sveće i zaštitnog voska u periodu od 2020. do 2024.

Predstavnici srpskih i beloruskih kompanija potpisali su i Ugovor o isporuci kipera za površinske kopove za beloruski Belaz i Ugovor o isporuci rezervnih delova za kipere za površnske kopove.

Potpisani su i Sporazum o saradnji povodom isporuke vatrostalnih proizvoda, kao i Godišnji okvirni ugovor za plasman proizvoda od metala u Srbiju u 2020.

Na Poslovnom forumu potpisani su i Ugovor o isporuci mlečnih proizvoda i Ugovor o isporukama rezane građe u Srbiji.

Ugovori su potpisani u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, i ministara finansija i poljoprivrede Siniše Malog i Branislava Nedimovića.

Potpisivanju komercijalnih ugovora prisustvovao jei ministar antimonopolskog regulisanja i trgovine Belorusije Vladimir Koltovič, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič.

Nakon uvodnih obraćanja i potpisivanja ugovora usledio je radni deo foruma i bilateralni susreti srpskih i beloruskih firmi.

Tagovi
Srodne vesti