ZAVRŠENO SNIMANJE NOVOG FILMA SLAVNOG REDITELJA: Srđan Dragojević razotkriva tri božja čuda u Nebesima
Foto: Profimedia

kraj

ZAVRŠENO SNIMANJE NOVOG FILMA SLAVNOG REDITELJA: Srđan Dragojević razotkriva tri božja čuda u Nebesima

Pop kultura -

Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način, kaže Srđan

Nakon nekoliko meseci rada pala je i poslednja klapa filma „Nebesa“, scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Nemačke (MDM fond i Arte TV).

Mitovi iz srednjeg veka

Novo ostvarenje etabliranog reditelja je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima s nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju s elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

foto: Profimedia

- Pojava čuda u filmu odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe - naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi veoma ozbiljan film. Reč je o tri božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada na smešan način - izjavio je reditelj Srđan Dragojević na konferenciji za medije povodom početka snimanja filma u Skoplju.

Bolje od ovog ne umem

Reditelj se sada oglasio preko društvenih mreža. - Svi smo nasmejani, zadovoljni. Ekipa divna, glumci presrećni svojim ulogama. I ja sam ispunjen - bolje od ovoga ne umem. Potrudio sam se do krajnjih granica sposobnosti i iskustva. Pa šta nam bog da - napisao je reditelj. Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Miloš Samolov, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ana Mandić, i drugi.

Kurir.rs / LJ. RADANOV

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track