Jet set

Sud nakon presude u slučaju Severine: Kršenje prava djeteta nedopustivo

Sud nakon presude u slučaju Severine: Kršenje prava djeteta nedopustivo
Foto: Facebook/Severina | Sud nakon presude u slučaju Severine: Kršenje prava djeteta nedopustivo

Nakon odluke suda da mali Aleksandar, sin Severine Kojić i Milana Popovića, pripadne ocu, oboje su se oglašavali za medija sa svojim mišljenjem i stranama.

Severina je u šoku, govorila kako je sve očekivala, ali ovakvu presudu ne, dok je popularni biznismen Milan Popović isticao da je on želeo dogovor a hrvatska zvijezda sud.

Sada, kako piše Jutarnji.hr, nakon njenih izjava i omalovažavanja suda, oglasili su se upravo iz Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Prenosimo sve u ckelosti:

"Medijski je prostor korišćen kako bi se obezvrijedio sudski integritet sudije čak i na ličnom nivou, a kojem je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem sprovedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudskog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija …), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka. Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih sprovedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka djeteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina", stoji u saopštenju Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

Još ističu da sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje lične interese ispred interesa svog djeteta, kaže se u saopštenju Opštinskog suda i dodaje:

"Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korišćenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stepena preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje ličnih podataka djeteta, narušavanje djetetovog prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju 'oteo' dijete ili je dijete 'dodijelio' drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom učestvovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici. Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno da odluči, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada suca, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo", zaključuje OGS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije