SRBI U LIGAMA PETICE: Radonjić proradio, Sergej se vratio, Brašanac sve bolji u Osasuni

Vreme čitanja: 7min | pon. 02.12.19. | 15:51

Učinak sprskih igrača u najjačim evropskim ligama

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Solidan vikend srpskih fudbalera u najvažnijim ligama Starog kontinenta. Najveću pažnju je privukao Nemanja Radonjić drugim uzastopnim pogotkom za Olimpik iz Marseja. Sergej Milinković Savić je odigrao maestralno protiv Udinezea, baš kao i Darko Brašanac u dresu Osasuna protiv Espanjola. Na visini zadatka su bili i drugi vezni igrači iz Srbije: od Luke Milivojevića u Premijer ligi preko Saše Lukića, Darka Lazovića u Seriji A do Nemanje Maksimovića i Nemanje Gudelja u Primeri. Dobar posao su obavili i defanzivci u Bundesligi Miloš Veljković i Matija Nastasić.

Izabrane vesti

ENGLESKA

LUKA MILIVOJEVIĆ je odigrao standardno dobro i bio je među najzaslužnijima za pobedu Kristal Palasa u gostima kod Barnlija. Naš reprezentativac je uglavnom ocenjen sa sedmicom od engleskih tabloida, mada je bilo i onih, poput Sana, koji su mu dali šesticu.

ITALIJA

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je bio konačno onaj stari protiv Udinezea koji je razmazio navijače Lacija i navikao ovdašnje novinare na dobre partije. Sergej nije samo namestio prvi gol Čiru Imobileu već je dominirao na sredini terena. Mesađero ga je čak nazvao „tenkom“. Od svih izveštača Sergej je dobio sedmicu ili 7,5 i uz Imobilea, Luisa Albeta, Koreu i Lacarija bio je najbolji igrač Nebeskoplavih.

ALEKSANDAR KOLAROV počinje da oseća svoje godine i umor. Kapiten reprezentacije Srbije igra sa dva lica: u odbrani pravi propuste i greške ali je u ofanzivnoj fazi ige neizostavni deo Romine mašinerije i od njega polaze gotovo svi opasni napadi Đalorosih. Upravo iz pomenutih razloga Kolarov je bio na klackalici prelazne ocene. Tako mu je Gazeta dala zadovoljavajuću šesticu urpkos dremanju kod gola Faraonija dok mu Korijere nije „oprostio“ to spavanje i ocenio ga je sa 5,5.

DARKO LAZOVIĆ je potvrdio još jednom da se nalazi u životnoj formi. Po ocenama kolega koji su gledali meč na Bentegodiju, Darko je bio najbolji igrač Verone. Lazović je bio stalna pretnja Rominoj odbrani i Santon je bio u velikim neprilikama, pogotovo u prvom poluvremenu. Milimetarski ofsajd je negirao Lazoviću novu asistenciju u ovom šampionatu. Ko zna kako bi se utakmica završila da gol Di Karmina na dodovanje Lazovića nije poništen zbog ofsajda koji je VAR morao da utvrđuje par minuta koliko je bio neprimetan. Naš fudbaler je od svih novina ocenjen sa vrlo dobrih 6,5.

FILIP ĐURIČIĆ je u istorijskom remiju Sasuola, prvog u njegovoj istroriji na gostovanju kod Juventusa, igrao toplo-hladno. U tom rasponu je i ocenjen između 5,5 i 6. Svi sportski listovi su konstatovali da je Filip puno obećavao pojedinim potezima ali da se to nije pretvaralo u konkretne opasnosti po gol Juvea.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je bio na visini zadatka u prvom poluvremenu i zasluživao je i više od prelazne ocene, tim pre što je i par puta pripretio Skorupskom. Međutim, u drugom poluvremenu je izgubio duel sa Sansoneom koji je na kraju postigao i gol za pobedu. Tako je Nikola od prelazne ocene spao na nezadovoljavajuću, ocenjen je u rasponu od 5 do 5,5.

NENAD TOMOVIĆ će verovatno sanjati promašaj protiv Intera koji je mogao da donese remi njegovom Spalu na San Siru. Korijere mu je zbog tog pormašaja dao čak četvorku. Drugi listovi su bili milostiviji i ocenili su ga sa peticom ili 5,5 uz konstataciju da je bio u velikim teškoćama da zaustavi napadače Intera.

SAŠA LUKIĆ je uz strelca pobedničkog gola Torina Bremera, za Gazetu, bio najbolji u redovima Macarijevog tima. Srpski vezni igrač je u potpunosti neutralisao Šonea i dobio je od milanskog dnevnika 6,5. Drugačijeg mišljenja je bio Tutosport koji Saši nije dao ni prelaznu ocenu zbog toga što je propustio dobru priliku da zatrese mrežu Radua.

NIKOLA MILENKOVIĆ je ocenjen sa nedovoljnom peticom za svoju partiju sa Lećeom pre svega što je propustio veliku priliku da načne Leće na startu meča i tako promeni istoriju utakmice koja se loše završila po Fjorentinu. Bleki je od italijnaskih izveštača dobio peticu ili 5.5.

DUŠAN VLAHOVIĆ je prilično podelio italijanske novinare. Za Gazetu je bio najbolji u dresu Ljubičastih. Samo je golman Drongovski dobio prelaznu ocenu uz njega, šesticu. Milanski dnevnik je istakao da i pored svojih godina (19) Dušan je bio najopasniji po gol Lećea i da po prikazanim igrama zaslužuje poverenje Montele. Druga dva sportska dnevnika su smatrala da zbog propuštenih prilika Vlahović ne zaslužuje prelaznu ocenu.

ŠPANIJA

NEMANJA RADOJA je bio jedan od retkih igrača Levantea koji su mogli podignute glave da napuste stadion Hetafea posle ubedljivog poraza 4-0. Katalonski mediji, Sport i Mundo deportivo, su mu dali prelazni ocene: šesticu odnosno dve zvezdice. Madridski, po običaju stroži, ocenili su ga sa po jednim pikom i zvezdicom, ali ako s se uzme u obzir da je Marka više od polovine igrača Levantea ostavila bez ocene, i jedna Radojina zvezdica dobija na značaju.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ suprotno od Radoje bolje je ocenjen od madridskih nego od listova iz Barselone. As i Marka su mu dali dva pika odnosno zvezdice dok je po mišljenju izveštača Maksimović bio najlošiji u redovima Hetafea zajedno sa Kukurelom budući da su samo njih dvojica dobili neprelazne petice.

NEMANJA GUDELJ je odgovorio na najbolji mogući način svom treneru Lopetegiju koji ga je ubacio u vatru u drugom poluvremenu protiv Leganjesa. Po ulasku Nemanje Sevilja je postigla pobednički gol a srpski reprezentativac je za pola sata ocenjen sa vrlo dobre dve zvezdice i pika od Marke i Asa a i Sport mu je dao šesticu.

MARKO DMITROVIĆ nije imao dan, kao i ceo tim Ejbara koji je doživeo težak poraz u baskijskom derbiju sa Real Sosijedadom 4-1. Marko je od Asa, Marke i Munda deportivo dobio po jednu zvezdicu odnosno pik.

DARKO BRAŠANAC je bio među najzapaženijim igračima Osasune u pobedi nad Espanjolom u Barseloni. Darko je od Sporta dobio sedmicu, od Munda deportiva tri zvezdice a i za madridsek listove Brašanac je bio sasvim zadovoljavajući, As mu je dao dva pika.

NEMAČKA

MATIJA NASTASIĆ se ustalio u odbrani Šalke po povratku u pogon tima iz Gelzenkirhena. Matija je dobio i mali srpski derbi sa Nevenom Subotićem budući da je Šalke dobio Union sa 2-1, a Nastasić je bolje ocenjen od nekadašnjeg igrača Borusije iz Dortmunda. Stoper Šalkea je dobio trojko od Bilda, Kikera i drugih nemačkih medija.

NEVEN SUBOTIĆ nije bio na visini zadatka i nemački mediji su ga označili kao najodgovornijeg za poraz prestoničkog kluba. Kiker mu je dao peticu dok je Bild bio malo manje strog i ocenio ga je sa četvorkom.

MILOŠ VELJKOVIĆ je ušao u seriju dobrih partija u dresu Verdera i poprilično je učvrstio mesto startera kod trenera Kohfelta. Verder je pobedio Volfsburg 3-2 u gostima a naš defanzivac je uz Augustinsona bio najbolji igrač ekipe iz Bremena u zadnjoj liniji. I od Bilda i od Kikera Miloš je dobio trojku.

MARKO GRUJIĆ je zaradio poverenje i novog trenera Herte Jirgena Klinsmana i bio je među solidnijim akterima u redovima berlinskog kluba, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz od Dortmunda 1-2. Marko je od Bilda zaradio dobru trojku dok mu je Kiker dao 3,5.

FRANCUSKA

NEMANJA RADONJIĆ je drugi put u sedam dana ušao u igru u drugom poluvremenu i postigao gol. Prošle nedelje je Nemanja cementirao pobedu Olimpika a u petak je bukvalno doneo tri boda Viljašu Boašu protiv Bresta. Po običaju, francuski mediji ne ocenjuju igrače koji zaigraju u drugom poluvremenu, ali se zauzvrat Radonjić ne skida sa stranica novina. Ekip je u tekstu koji bi malo slobodnije mogli da prevedemo “Radonjić se trgnuo u poslednjem momentu” konstatovao da je sa dva gola u poslednja dva meča Nemanja ušao u najberićetniji deo sezone. “Njegov napredak je opipljiv, ali mora još uvek puno da radi”, zapaža Ekip. List citira i reči kapitena Mandande:
Potrebno je da Nemanja bude mnogo konstantniji u ovom što radi“.

PREDRAG RAJKOVIĆ nije uspeo da sačuva svoju mrežu protiv Bordoa. Primio je jedan gol i nije imao mnogo posla protiv Žirondinaca zbog čega je i ocenjen sa peticom, kao i ceo defanzivni red Remsa.

STEFAN MITROVIĆ nastavlja da igra promenljivo kao i njegov Strazbur. Alzaški tim je izgubio na svom terenu od Liona 2-1 a Mitrović je dobio peticu za svoju igru. Nije mu za veliku utehu ali u odbrani Strazbura svi ostali su dobili četvorke osim Simakana koji je bio ubedljivo najbolji igrač u redovima domaćina, ocenjen je sa sedmicom.

MIHAILO RISTIĆ je ušao u igru protiv Amijena u poslednjih deset minuta kada je pobeda Monpeljea bila već osigurana.

VUKAŠIN JOVANOVIĆ je takođ odigrao poslednjih desetak minuta meča sa Remsom i nije ocenjen.

SISTEMI OCENJIVANJA U LIGAMA "PETICE"

ENGLESKA - Od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.

ŠPANIJA - zvedice (pikovi) od jedne do tri (jedna je najslabija ocena) su ocene Marke i Asa, od jedne do četiri zvezdice (Mundo Deportivo), Sport ocenjuje od 5 do 10

ITALIJA - Od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.

NEMAČKA - Od 5 do 1 ( 4 prelazna, 1 maksimalna ocena)

FRANCUSKA - Od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena)

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara