Svet

0

Premijer Babiš tvrdi da EK nije autoritet da odluči da li je on u sukobu interesa

Autor: VV

Izvor: Beta

Premijer Babiš tvrdi da EK nije autoritet da odluči da li je on u sukobu interesa

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Smatram da je to namenska stvar. EK nije dovoljan autoritet. Zašto mislite da EK ima patent na razum? Nema. I EK ne treba da tumači češke zakone i specijalni zakon protiv Babiša. Sigurno da nema autoritet. Neverovatno je da se EK izjašnjava o zakonu koji je bio napisan specijalno protiv Babiša. Ja sam postupio tačno po tom zakonu", kazao je danas Babiš.

EK je prošle sedmice poslala završni izveštaj iz istrage koju su evropski kontrolori vodili od početka ove godine, po prijavi češke opozicione Piratske stranke i međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi internešenel, da li je češki premijer, tajkun češke agro privrede i hemijske industrije, u sukobu interesa kada je i dalje jedini korisnik profita koncerna Agrofert iako je u povereničkom fondu od 2017. godine a Babišovo poslovno carstvo dobar deo dobiti stiče zahvaljujući obilatim evropskim dotacijama.

Nadležna ministarka za regionalni razvoj Klara Dostalova kojoj je izveštaj EK stigao, prvo je, kao i sam premijer Babiš, tvrdila danas da izveštaj nije definitivan, da zato ne može da se objavi i da će ga Češka osporiti, međutim portparol Erik Mamer demantovao je to i potvrdio je danas da je izveštaj konačan.

To znači da Češka ima dva meseca nakon što joj stigne izveštaj preveden na češki da saopšti kakve mere je preduzela da zaključke izveštaja primeni a eksperti upozoravaju da jedino o čemu može da se dogovara sa EK jeste koliko stotina miliona evra dotacija će Češka zbog svog premijera morati da vrati.

Izveštaj je tajni dokument, dok Češka na saopšti kako ga je primenila, međutim i Transparensi interenšenel i češka opozicija insistiraju da se izveštaj objavi jer za sada postoje samo nezvanične informacije nedeljnika Respekt da je premijer Babiš zaista u sukobu interesa.

Partner u vladi, Češka socijaldemokratska stranka, zahteva da vlada bude obaveštena makar uopšteno o zaključku izveštaja i traži garancije od vladajuće stranke ANO premijera Babiša da ako se oko 450 miliona evra bude vraćalo u Brisel da ih vrati Agrofert a ne češki poreski obveznici.

"Za Češku to sigurno nije tako da će to da prihvati. Opozicija koja nema nikakav program nego samo antiBabiš je sada histerična, Naravno odbijam da sam u sukobu interesa, tim pre što kada sam išao na izbore 2013. godine svi su znali šta imam. Otišao sam iz Agroferta 2014. godine i taj Leks Babiš su izmislili ti očajnici kada su videli da mi raste podrška birača", kazao je danas češki premijer.

Kada je u proleće stigao preliminarni izveštaj iz te istrage EK da premijer Babiš jeste u sukobu interesa, ministarka Dostalova je poručila da ako konačni izveštaj bude po oceni Češke problematičan da će se braniti ako treba i kod Suda Evropske unije.

"EU je kompetentna zato što je to evropski novac. U suprotnom to bi značilo - e draga EU, ti plaćaj a mi ćemo ovde to podelimo, pokrademo kako nam padne na pamet", kazao je o konačnom izveštaju lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan.

Andrej Babiš koji je, prema američkom magazinu Forbs, nekoliko puta uvećao imovinu i dobit koncerna Agrofert otkako je stupio u politiku i ušao u vladu 2013. godine, prvo kao ministar finansija a nakon sledećih izbora kao premijer, tužio je već Ustavnom sudu izmene češkog zakona o sukobu interesa, poznatije kao Leks Babiš koje su ga naterale, kako bi i dalje mogao da koristi evropske i češke dotacije, da prebaci svoju biznis imperiju u poverenički fond koji, međutim, kontrolišu članovi njegove porodice a Babiš je jedini korisnik dobiti.

Preduzeća u kojima ministri češke vlade imaju vlasništvo veće od 25 odsto od 9. februara 2017. godine odsečena su od državnog novca i ne smeju zbog sukoba interesa da dobijaju javne nabavke, namenske dotacije, investicione stimulanse i poreske olakšice a zabranjeno im je takođe da imaju čak i jedini procenat udela u novinama, televiziji i radio stanicama.

"To je važan korak u borbi protiv zloupotrebe vlasti i tajkunizacije naše zemlje", reagovao je tadašnji premijer Bohuslav Sobotka.

Babiš je tada najavljivao da će tužiti Češku EK za to što mu ne dozvoljava da posluje, njegova preduzeća koriste dotacije a on da bude u vladi, ali se zadovoljio samo tužbom Ustavnom sudu Češke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR