Najnovije vesti
Vesti Hronika
VELIKA ŠPIJUNSKA AFERA Hrvat ucenjivao, pretio i NUDIO HILJADE EVRA da Srbiju optuže za masakr na "Ovčari"

VELIKA ŠPIJUNSKA AFERA Hrvat ucenjivao, pretio i NUDIO HILJADE EVRA da Srbiju optuže za masakr na "Ovčari"

Nikola Kajkić, predsednik nacionalnog sindikata MUP-a Hrvatske, u Srbiji je vrbovao osuđene za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kako bi promenio njihove iskaze i povezao Srbiju i njeno tadašnje rukovodstvo s tim zločinom. U tu svrhu koristio se ucenama, pretnjama, ali i novcem, ekskluzivno saznaje "Blic".

Nikola Kajkić Foto: Facebook
Nikola Kajkić

Redakcija "Blica" imala je uvid u Kajkićev dosije koji je u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) formiran 2017. godine, kada je hrvatski policajac prvi put došao pod radar naše službe. Kajkić, koji do tada nije bio naročito zanimljiv srpskim obaveštajcima, u februaru te godine uključen je u radnu grupu koju je formirala Hrvatska i to po pitanju ponovnog otvaranja istrage ratnog zločina u "Ovčari". Radna grupa formirana je navodno na inicijativu Francuske, zbog nestanka jednog njihovog državljanina-dobrovoljca koji se borio na strani Hrvatske. Navedenu radnu grupu sačinjavaju predstavnici DORH (Državno tužilaštvo Hrvatske), Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) i MUP Hrvatske, a Kajkić je bio jedan od članova inspektorskog tima, zaduženog za neposredno angažovanje na terenu.

BIA od sredine 2017. registruje, kako se navodi u dosijeu, "intenzivan, ofanzivni nastup" Kajkića prema Srbima u Srbiji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je, na primer, tokom poslednjih nekoliko godina Kajkić realizovao sastanke sa 300 pripadnika srpske zajednice pristupajući im agresivno, upotrebljavajući pretnje kompromitacijom, poligrafskim ispitivanjem, ali i ponude za krivotvorenje dokumenata i iskaza svedoka, sve u cilju pribavljanja informacija koje bi dovele do novog otvaranja slučaja "Ovčara".

VEZE U SRBIJI

U Srbiji se Kajkić praktično odomaćio još 2015. godine. Našu zemlju je posetio u više navrata - samo u 2018. godini imao je 11 dolazaka. U tom periodu uspeo je da formira obaveštajnu grupu nakon što je vrbovao niz srpskih državljana. BIA je najpre ustanovila da je Kajkić još u junu 2017. godine ostvario kontakt sa jednim istaknutim srpskim privrednikom, čiji je ugled posebno veliki u Vojvodini, i to lažno se predstavljajući kao agent hrvatske obaveštajne službe SOA. Detalji rezultata tog susreta se ne navode. Od početka 2018. godine Kajkić je intenzivirao dolaske na područje naše zemlje, kao i kontakte sa pojedinim državljanima Srbije već osuđenim za zločine počinjene na "Ovčari", a sve kako bi ih pridobio za saradnju, nudeći im mogućnost oslobađanja od krivice uz dokaze koje on navodno poseduje, kao i znatna materijalna sredstva, lažne identitete, preseljenje u treće države i slično, zarad njihovog pristanka da svedoče na način koji im on bude naložio.

KINEZ I VOJVODA

Najznačajniji Kajkićev kontakt bio je Predrag Milojević Kinez iz Rume, ratni zločinac već osuđivan na 20 godina robije zbog zločina u "Ovčari". Kinez je odslužio kaznu (12 godina) nakon čega je pušten iz zatvora, a od Kajkića je, između ostalog, dobijao i pomoć pri skupljanju dokumentacije pomoću koje bi tužio Srbiju za odštetu. Posredstvom Milojevića, Kajkić je vrbovao i Stanka Vujanovića zvanog Vojvoda, koji je za isti zločin osuđen na 11 godina robije. Vojvoda se sa hrvatskim obaveštajcem sretao tokom svojih slobodnih vikenda jer se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Sremska Mitrovica. Deo njegove mreže trebalo je da bude i Vujanovićeva supruga Nada Kalaba, takođe osuđena za isti zločin. Tokom jednog od sastanaka sa Kinezom, Vojvodom i Kalabom, Kajkić je kao svojevrsno “obezbeđenje” sa sobom doveo i bivšeg načelnika službe obezbeđenja predsednika Vlade Hrvatske Gorana Vukovića iz Zagreba, te zamenika predsednika Nacionalnog sindikata policije Hrvatske Darija Žepinu. Slike tog sastanka iz oktobra 2018. nalaze se u dosijeu BIA.

Pročitajte još

U dokumentu se kaže da je Kajkić "ovaj sastanak organizovao da bi prikupio saznanja o dešavanjima vezanim za ratni zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara", da bi ustanovio pojedine detalje o licima koja potražuje, kao i o aktivnostima oružanih formacija JNA i Republike Srpske Krajine", iz čega se zaključuje da je cilj bio dovesti Srbiju, odnosno tadašnje političko i vojno rukovodstvo, u vezu sa ovim zločinom.

Naša služba stigla je i do prepiske između Kajkića i Vujanovića, u kojoj se jasno vidi da hrvatski policajac nudi Vujanoviću "10.000-15.000 evra", a njegovoj supruzi Nadi "slobodu".

SUSPENZIJA

Nakon godinu dana terenskog rada Kajkića, u februaru 2018. godine, po nalogu Državnog tužilaštva Hrvatske, on je iznenada razrešen funkcije člana ovog tima, a potom i suspendovan u hrvatskoj policiji, te je protiv njega podneta i krivična prijava. Zvanično, obrazloženje suspenzije bilo je to da je Kajkić falsifikovao izjavu svedoka u vezi sa dešavanjima na "Ovčari", kao i zato što je drugog svedoka navodio na davanje lažne izjave. Stvarni razlog, spekuliše se u BIA, ipak leži u tome što je Kajkić bio isuviše blizak desničarskim strukturama kojima je pomagao da rezultate njegovih istraga koriste za napade na aktuelnu vlast u Hrvatskoj. Međutim, on je i nakon suspenzije nastavio da se aktivno bavi istragom, pozivajući se na navodne naloge hrvatskog MUP-a, a kasnije na svoju ličnu zainteresovanost.

KO JE SVE OSUĐEN ZA "OVČARU"

Ubistvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" u novembru 1991. godine, jedan je od najtežih ratnih zločina za koju odgovornost snose srpske snage koje su učestvovale u ratu u Hrvatskoj. Suđenje optuženima za ovaj zločin odvijalo se u Srbiji. Nakon ponovljenog drugostepenog postupka po nalogu Ustavnog suda, Apelacioni sud u Beogradu doneo je prošle godine novu pravosnažnu presudu, osudivši na zatvor od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora osmoro optuženih, dok je zbog nedostatka dokaza i protivrečnih iskaza svedoka saradnika, četvoricu optuženih pravosnažno oslobodio od optužbi.

Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su na po 20 godina osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je preinačio odluku o krivici Miroslava Đankovića i Saše Radaka koje je osudio na po pet godina zatvora. Presuda je preinačena u odnosu na Nadu Kalabu kojoj je kazna sa devet povećana na 11 godina zatvora, i u odnosu na Ivana Atanasijevića (novo ime mu je Ivica Husnik), kome je kazna smanjena sa 20 na 15 godina zatvora. Drugostepenom odlukom preinačena je i osuđujuća presuda, pa su zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović.

Luka Modrić plaćao blaćenje tužioca Kraljevića?!

Foto: Tanjug/AP

Kako je "Blic" juče pisao, iz komunikacije Nikole Kajkića i njegove srpske veze Dražena Letića može se zaključiti da je deo ove špijunske operacije finansirao proslavljeni hrvatski fudbalski reprezentativac Luka Modrić. Letić je, naime, u martu i aprilu 2018. falsifikovao dokumentaciju srpskog Ministarstva odbrane kojom bi u Hrvatskoj bio diskreditovan tužilac Miroslav Kraljević, koji je vodio istragu protiv Branimira Glavaša. Falsifikatima se, navodno, dokazivalo učešće tužioca Kraljevića u operacijama JNA protiv hrvatskih snaga 1991. Motiv Modrića da učestvuje u blaćenju Kraljevića ležao je u tome što je upravo Kraljević vodio istragu protiv fudbalera zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa njegovim transferom, a sve u sklopu istrage protiv nekadašnjeg prvog čoveka Dinama Zdravka Mamića.