Biznis
OD SIROTINJSKE HRANE DO DELIKATESA Čvarci su danas skuplji od pršute i francuskog sira, a evo i otkud cena od 1.500 dinara

OD SIROTINJSKE HRANE DO DELIKATESA Čvarci su danas skuplji od pršute i francuskog sira, a evo i otkud cena od 1.500 dinara

Nekada su se čvarci, slanina i mast smatrali sirotinjskom hranom, ali sudeći po cenama i tražnji, izgleda da se ipak radi o delikatesu koji se na trpezama nalazi tek povremeno. Tako se za kilogram čvaraka danas može kupiti tri do četiri kilograma svinjskog buta. Čvarci su skuplji i od pršute, ali i od francuskih sireva i lososa.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
čvarci Foto: schutterstock / Promo
čvarci

U velikim marketima svinjetina se prodaje za oko 500 dinara po kilogramu, dok se kilogram duvan čvaraka, bilo na pijaci ili prodavnici, prodaje po ceni od 1.700 do 2.300 dinara, a obični koštaju između 1.100 i 1.500 dinara. U seoskim domaćinstvima duvan čvarci koštaju oko 1.500 dinara, a obični nešto manje, oko 1.200 dinara.

Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

Više je razloga za visoku cenu. Prodavci najčešće kažu da roba košta koliko se traži, ali jedan od čestih razloga u slučaju čvaraka je i to što je u javnosti, pa i među nutricionistima, ponovo prisutan stav da je mast mnogo zdravija od ulja.

"Čvarci jesu delikates i kada ih imamo uvek prvi odu, jer ih svi traže. To je vrsta hrane koju nikad ne možemo da ostavimo za kasnije, a činjenica je da od jedne svinje dobijate mnogo manje čvaraka i slanine, nego recimo pršute ili buta", kaže u razgovoru za "Blic Biznis" Slavica Vračarić iz Kremana kod Užica, čije se domaćinstvo, između ostalog, bavi i uzgojem svinja mangulica.

Ona podseća da je mast jako zdrava, a da se danas čak smatra da je potpuno bela slanina, takozvana "sapunjara", mnogo zdravija od one šarene ili od nekih vrsta pančeta.

"Što se tiče čvaraka, postoji značajna razlika u procesu proizvodnje duvan čvaraka i običnih, neceđenih, pa tako i u ceni. Ovi koji nisu skroz oceđeni nisu ni mnogo preprženi i onda mast bude bolja, dok kod duvan čvaraka proizvodnja duže traje, a i mast se malo više preprži“, ističe naša sagovornica.

Milan Prostran
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Milan Prostran

Mali proizvođači kažu da cenu diktira i koliko je neki proizvod popularan, a činjenica je da se slanina i čvarci danas veoma traže, dok mast, s druge strane, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima. Na selu je cena domaćih čvaraka i slanine otprilike ista kao i dimljene suve kobasice.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, takođe podseća da se čvaraka i slanine dobija znatno manje od jedne svinje, i ocenjuje da je to glavni razlog što je cena takozvanog “svinjskog čipsa” relativno visoka.

“U novim rasama, takozvanih belih svinja, imate možda 10 do 20 odsto masti, dok je ranije kod mangulica, kojima se doduše sve više vraćamo, bilo i do 40-50 procenata”, navodi Prostran u razgovoru za “Blic Biznis” i ističe da su čvarci jedan bezbedan i zdrav proizvod, pošto prolaze termičku obradu na veoma visokoj temperaturi.

"Čvarci su ipak specijalitet i ljudi umeju da uživaju u njima, posebno u Vojvodini, jer su oni ipak proizvod ravnice – najviše ih prave u Mačvi, Stigu...", kaže naš sagovornik.

Pročitajte još

Inače, čvarci i slanina se najvećim delom proizvode ručno i taj proces zahteva vreme, pa je i to jedan od razloga zašto su dosta skuplji od običnog mesa.

I industrijski proizvođači mesa kažu da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini, pošto od jedne svinje teške 100 kilograma ostaje samo 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Dakle, čvarci i slanina su praktično deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju tako visoku cenu.