Rojters o optužnici za ubistvo Ivanovića: Svi optuženi Srbi 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Šestoro ljudi optuženo je za ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića u januaru 2018., navodi Rojters saopštenje kosovskog državnog tužilaštva i dodaje, pozivajući se na lokalnog zvaničnika, da su svi optuženi Srbi.

Ivanović, vođa Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, ubijen je ispred sedišta svoje stranke u etnički podeljenom gradu Mitrovici, području na kojem uglavnom živi srpska manjina, nvodi Rojters.

Agencija prenosi da Tužilaštvo navodi da je troje osumnjičenih u pritvoru, a da su za tri druge osobe raspisane međunarodne poternice. Među onima za kojima je raspisana poternica nalaze se i dve osobe koje su navodno naručile ubistvo.

Među optuženima je, dodaje agencija, i jedna žena koja je radila kao administrativna sekretarica u Ivanovićevom kabinetu, a ona je osumnjičena da je pomagala ubicama i prikrivala dokaze.

Kosovska policija je krajem novembra objavila fotografiju dve osobe za kojima traga i koje povezuje s ubistvom Olivera Ivanovića. Nakon 22 meseca istrage, policija je zatražila pomoć javnosti u identifikovanju „dvojice mladih osumnjičenih“.

Iz svih dosadašnjih informacija ostaje nejasno kada je policija došla u posed ove fotografije – odmah nakon ubistva ili se radi o novom dokazu, dodaje agencija.

Policija je neposredno nakon likvidacije raspisala nagradu od 10.000 evra za informacije koje mogu pomoći, ali je ona, prema rečima zamenika generalnog direktora kosovske policije Dejana Jankovića, ubrzo udvostručena na 20.000 evra. Nije poznato je li na fotografiji prikazan neko od optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari