Srpski snagatori za nijansu bolji od komšija: Kako je proteklo odmeravanje u obaranju ruku sa hrvatskom ekipom

Sofija BABOVIĆ

02. 12. 2019. u 17:44

Trstenik bio domaćin zanimljivog sportskog događaja, 5. Međunarodnog takmičenja u obaranju ruke. Dve reprezentacije izjednačene, srpski tim odneo pobedu sabiranjem bodova

Српски снагатори за нијансу бољи од комшија: Како је протекло одмеравање у обарању руку са хрватском екипом

Takmičarke na bini oduševile publiku / Foto S.Babović

SAMO su nijanse odlučivale o pobedniku atraktivnog događaja na 5. Međunarodnom takmičenju u obaranju ruke u Trsteniku, gde je 20 profesionalnih obarača iz Srbije i Hrvatske ovog vikenda pokazalo veštinu i znanje. Ukupan rezultat okršaja najsnažnijih muškaraca i žena iz dve zemlje bio je 5:5, a Srbija je odnela pobedu sabiranjem bodova - 28:22, bio je bilans dovoljan za trijumf.

- Znali smo da će biti izjednačeno - ocenjuje Aleksandar Jakovac, predsednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke, koji broji 17 klubova i tri kluba za sportiste sa invaliditetom. - Nikada se nije dogodilo da u našem sportu neko dođe s ulice i napravi rezultat, što je najbolji dokaz da je obaranje ruke pravi profesionalni sport, gde je neophodan kontinuitet u treniranju, gde su važna pravila, treninzi, fizička spremnost. I u svetu je sport sve cenjeniji. Svetska federacija ima 72 članice i već su 42 svetska prvenstva iza nas.

Nenad Smiljković, predsednik Saveza za obaranje ruke Srbije i domaćin 5. Lazarevog megdana, koji se organizuje uz podršku opštine Trstenik i kluba FitMaks iz ovog grada, ocenjuje da je ceo turnir prilika da se obe strane pripreme za predstojeća prvenstva.

- Tu smo da učimo jedni od drugih, možemo da unapredimo i spremnost i formu - kaže Nenad Smiljković. - U svim kategorijama imamo sjajne obarače (juniori, seniori, masters, žene, obarači sa invaliditetom). Bilo je planirano 11 supermečeva, a zbog bolesti jednog našeg obarača, odigrano je 10. Ipak, gosti iz Hrvatske došli su u punom sastavu i događaj je bio kompletan. Veoma smo zadovoljni ovim sportskim takmičenjem, koje je bilo i sjajno druženje za sve nas.

Publika u sali bila je oduševljena dešavanjima na bini. I takmičari s obe strane bili su vrlo zadovoljni. To se posebno odnosi na Ninu Janković iz Vrnjačke Banje, koja je ubedljivo trijumfovala nad Blaženkom Trobić Kobl iz čuvene hrvatske porodice obarača ruku Kogl iz Križevaca. Mlada Hrvatica, Mihaela Kogl, višestruka prvakinja svoje zemlje, međutim, bila je ubedljiva protiv naše Milice Šobić.

Okršaj snažnih muškaraca, obarača iz Srbije i Hrvatske

TAKMIČARI: TURNIR NAJBOLjI DO SADA

SRPSKI reprezentativac Radiša Milojković iz Petrovca na Mlavi imao je težak meč protiv snažnog Josipa Poleša.

- Poleš je od mene viši jedno 20 centimetara, što je već izazov sam po sebi, sve je ovo za nas lepo iskustvo - kaže Milojković. - Učestvujem na Lazarevom megdanu od prve godine i svi mislimo da je ovo bio najbolji turnir do sada.

TRSTENIK ODLIČAN DOMAĆIN

PREDSEDNIK opštine Trstenik, Aleksandar Ćirić, podvlači da je opština na čijem je čelu podržala "Lazarev megdan" od prvog dana, i tako učestvovala i u promociji kod nas mladog sporta, ali i samog Trstenika, koji se i ove godine pokazao kao odličan domaćin.

Prethodnih godina, Srbija je odmeravala snage sa obaračima iz Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije