Najnovije vesti
Vesti Društvo
MINISTAR POBRKAO SRPSKE MANASTIRE Vladan Vukosavljević pričao o Žiči, a sve vreme PONOSNO MAHAO POGREŠNOM SLIKOM

MINISTAR POBRKAO SRPSKE MANASTIRE Vladan Vukosavljević pričao o Žiči, a sve vreme PONOSNO MAHAO POGREŠNOM SLIKOM

Ovako je izgledala Žiča pre 150 godina, uvereno je otkrio ministar kulture Vladan Vukosavljević. Da bi pokazao razliku između manastira nekad i sad, ministar je došao pripremljen sa materijalom i držao nekoliko minuta podignutu u vis fotografiju. Problem je jedino, što je ministar i to kulture, izmešao manastire, pa je umesto Žiče “mahao” Sopoćanima.

Vukosavljevic manastiri Foto: RTV Kraljevo / screenshot
Vukosavljevic manastiri
Pročitajte još

Sve se dogodilo usred manastira Žiča. Za obnovu fasade ove svetinje zaduženo je upravo Vukosavljevićevo ministarstvo. Tako ne čudi da je ministrov nastup isfilovan i istorijskom retrospektivom, izazvao bojažljive komentare tipa: “Nadamo se, da će za obnovu fasade koristiti prave podatke, da ne dobijemo još jedne Sopoćane”.

- Ovako je izgledala Žiča kada je Srbija počela odnosno završavala četvorovekovno robovanje pod Otomanskom imperijom...

Tako je to bilo pod Turcima - pričao je ministar sve vreme ponosno držeći sliku svetinje Sopoćani.

U istom duhu je dodao da “hoće da kaže - mi se za svoje kulturno nasleđe moramo boriti kao za očinji vid i to mora da bude jasno i školskoj omladini i univerzitetskoj eliti i političarima...”

- Kulturno nasleđe, to je temelj opstanka jednog naroda - zaključio je ministar Vukosavljević govoreći o Žiči, ilustrujući Sopoćanima.

U izjavi za medije, kada se snimak konferencije pojavio u javnosti, ministar je naglasio da je posredi “sitna greška”. Pojasnio je i kako je do “greškice” došlo. Kako kaže, fasciklu je dobio na licu mesta od stručnjaka za konzervaciju i restauraciju.

- Greška u redosledu... Bilo je fotografija raznih manastira, dakle tehnička greška - siguran je ministar, koji bar u TV prilogu nije pominjao nijedan drugi manastir niti pokazivao fotografije.

Vukosavljević je držao u rukama crno-beli prikaz manastira Sopoćani. Međutim, čak i u crno beloj formi trebalo bi pogledom da je jasna razlika zidina crkve: Sopoćani u kamenu i Žiča ravne površine crvene boje. I to je nepromenjiva konstanta od 13. veka. Ali, hajde da ne budemo na kraj srca i progledamo kroz prste ministru i njegovim stručnjacima. Verujemo, eto, tehnička je greška.

Ali ipak, kako i zašto, mogu da se pobrkaju Žiča i Sopoćani:

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Ako zanemarimo samu teksturu zidina i plameno crvenu boju Žiče, oku laika ova dva manastira mogu da liče, ali je uslov i da ih nikada nisu posetili, videli izbliza. Naime, oba manastira su srpska srednjovekovna zdanja.

Iako su podizani u vizantijskom duhu, može se grubo govoriti o tri stila koja su se u to vreme razvila - Žiča i Sopoćani imaju zajedničko da su deo sakralne arhitekture raške škole. Žiča (1208-1215) i Sopoćani (1250-1260) mogu da zavaraju oko čoveka jer oba crkvena zdanja imaju kulu -zvonik. Jednostavno rečeno, plan Žiče značajno je uticao na izgradnju Sopoćana.

Manastir Sopoćani
Foto: shutterstoc / shutterstock
Manastir Sopoćani

Zajedničko je i što su oba manastira zadužbina Nemanjića, oca i sina. Žiča, zajednička zadužbina kralja Stefana Prvovenčanog i Svetog Save, a Sopoćani Stefanovog sina, kralja Uroša Prvog. Na kraju, možete i skrenuti sa puta, Žiča se nalazi na putu Kraljevo-Mataruška Banja, a Sopoćani na izvoru Raške, nadomak Novog Pazara.