Vučić: Stigla pisana potvrda da Si dolazi u posetu 2020. godine; Realno je da će nam EU otvoriti jedno poglavlje

Tanjug

02. 12. 2019. u 14:06

Srbija će tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja "skočiti" na 18, što je, primetio je predsednik, "od istorijskog značaja za našu zemlju"

Вучић: Стигла писана потврда да Си долази у посету 2020. године; Реално је да ће нам ЕУ отворити једно поглавље

Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio pisanu potvrdu da će našu zemlju naredne godine postetiti predsednik Kine Si Ðinping.


"Umirem od smeha kada mi dođu sa idejama da mi smanjimo saradnju sa Kinom i Rusijom, a onda vidim red i kod Putina i kod Si Đinpinga, sa po 20 ministara idu po 15 puta godišnje, da se sretnu i uvećaju svoju trgovinsku razmenu sa Kinom i Rusijom", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta koju čine izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.


Kako je rekao Vučić, onda dođu pa njemu da sole pamet hoće li ili neću sa nekim da se viđa.


"Dakle, nego šta ću nego ću da se viđam i da vas obavestim da sam dobio potvrdu, po prvi put u pisanoj formi, da će Si dogodine posetiti Srbiju. Tako da vam se pohvalim i pred evrpskim predstavnicima".


VUČIĆ: REALNO JE DA ĆE NAM EU OTVORITI JEDNO POGLAVLjE


Predsednik Srbije Alesandar Vučić izjavio je da Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovirima sa EU, a da je realno da će biti otvoreno jedno poglavlje.


"Ne znam da li će Evropska unija otvoriti jedno, možda nijedno poglavlje, možda nekada i dva, a imamo pripremljena četiri za otvaranje, ali mi nismo na tom nivou da nam se otvore ta četiri, tako da biće od nula do dva, realno - jedno. Toliko smo zaslužili", rekao je Vučić, s dozom ironije, odgovarajući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veberom.


Navodi da će Srbija tako sa 17 do sada otvorenih poglavlja "skočiti" na 18, što je, primetio je predsednik, "od istorijskog značaja za našu zemlju".


On je ranije više puta ponovio da je Srbija svoj posao odradila, ali da nije sve na nama, te da EU donosi političku procenu i odluku da li će i koliko poglavlja i kojom brzinom otvarati u pregovorima sa našom zemljom.



PREDSEDNIK SRBIJE RAZGOVARAO SA ZVANIČNICIMA EVROPSKOG PARLAMENTA


Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Evropskog parlamenta, liderom Evropske narodne partije Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom.


Sastanku, iako je bio najavljen, ne prisustvuje predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da stigne kasnije u Beograd.


Razgovoru, u zgradi Predsedništva Srbije, prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.


Kao jedna od tema tih razgovora, mogla bi biti Međuvladina konferencija sa Srbijom, a naša zemlja spremila je četiri poglavlja.


Ključni trenutak za to pitanje biće ove sedmice, kada se u Briselu sastaje Radna grupa za proširenje.


Međuvladina konferencija sa Srbijom trebalo bi da se održi tokom aktuelnog finskog predsedavanja, koje traje do kraja godine, do kada bi trebalo da se otvore pripremljena poglavlja.


Poseta evroparlamentaraca unapred je dogovorena u cilju razgovora o odnosima EU i Srbije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ: Nudi pomoć oko pitanja KiM: Lukašenko danas u Beogradu


Posle sastanka sa predsednikom Srbije, sledi razgovor zvaničnika Evropskog parlamenta sa ministarkom za evrointegracije Srbije Jadrankom Joksimović.


U popodnevnim časovima delagacija EP razgovaraće sa stipendistima Fondacije Konrad Adenauer.


U utorak, 3. decembra, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se ujutru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.


Na agendi delegacije Evropskog parlamenta stoji i sastanak sa predstavnicima opozicije u Srbiji, koji se, u agendi u koju je Tanjug imao uvid, vodi kao još nepotvrđen.


Svoju posetu Beogradu visoka delegacija EP i EPP završava obilaskom Naučno tehnološkog parka u Beogradu.


Delegacija EU posle iz Beograda putuje u Skoplje.

VUČIĆ SE SASTAO SA ODLAZEĆOM SLOVAČKOM AMBASADORKOM


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Slovačke Dagmar Repčekovu i zahvalio joj za izuzetan doprinos jačanju srpsko-slovačkih odnosa i poštovanju koje je, tokom svog boravka u Beogradu, pokazala za Srbiju.


"Prijateljstvo i bratstvo Srba i Slovaka, ne samo da je potvrđeno, već je, zahvaljujući radu ambasadorke Repčekove, i unapređeno", rekao je predsednik Vučić.


On je konstatovao da ambasadorka Repčekova svojom “torta diplomatijom” ostavlja poseban pečat u istoriji diplomatskog kora, akreditovanog u Srbiji, kao najoriginalniji ambasador, jer nijednom, pa ni danas, nije došla na sastanak, a da nije na poklon donela čuvenu Doboš tortu.


Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.



On je ponovio da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i da se nada da će dobre političke odnose dveju zemalja pratiti još bolje ekonomske veze, kao i saradnja u svim drugim oblastima.


Predsednik Vučić je istakao i potrebu snažnije saradnje sa Višegradskom grupom, čijem je Samitu nedavno prisustvovao, kada je slovačka predsednica Čaputova, kao i drugi šefovi država V4, podržala evropske integracije Srbije.


On je zamolio ambasadorku Repčekovu da prenese poziv slovačkoj predsednici da poseti Srbiju.


Predsednik Vučić je dodao i da su Slovaci, koji žive u Vojvodini, odnosno Srbiji, most između dveju zemalja i da možemo još mnogo da uradimo za njih i njihov položaj.


Na oproštaju je ambasadorki Repčekovoj poželeo mnogo sreće u budućnosti.



VUČIĆ: ŽELIMO JASNIJU SITUACIJU OD EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima, ali I jasniju situaciju šta zemlje EU vide kao budućnost Zapadnog Balkana.


“Ako im je to u redu hvala, ako nije...isto hvala. Mi ćemo se racionalno i pragmatično ponašati i gledati šta da uradimo za svoju zemlju“, poručio je Vučić, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom I izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.


"Za mene je važno da Srbija nastavlja svoj evropski put. Mi sa EU imamo trgovinsku razmenu u visini od 67 odsto", objasnio je on.


Rekao je da je imao dobre razgovore sa zvaničnicima Evropskog parlamenta o važnim temama, od Kosova i Metohije, preko ekonomske situacije u zemlju, čemu, kako je dodao, ima da se pohvali, kao i ekonomskom napretku Srbije.


„Imaćemo veći privredni rast od prognoziranog i očekujemo da on bude 3,9 ili 4 odsto. Time bi bili jedna od zemalja u Evropi sa najvećim rastom. Istovremeno smanjujemo odnos javnog duga prema BDP. Smanjili smo broj nezaposlenosti na ispod 10 odsto, čime se približavamo zemljama EU“, preneo je on.


Vučić je ukazao da je kompromisno rešenje za KiM ono sa čim imamo mnogo problema I ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo.


Takođe je razgovarano I o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama i svemu drugom što je u interesu građana Srbije, kazao je Vučić i dodao da je bio kritičan I prema sebi I prema nama, I razumeo dobro I određene primedbe gostiju, ali i ukazao na to što stvarno misli.


„Govorio sam I iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja“, rekao je on.


Vučić je izrazio uverenje da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama.


Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je kazao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao, da dolazi iz nemačke pokrajine Bavarske I da je čovek koji je pobedio na izborima kao kandidat za šefa Evropske komisije ispred EPP.


« Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije I kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos I na našem uspehu u celoj Evropi, ali I što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali I regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu I posvećenosti I što bez vas ni vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini », naglasio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

star

02.12.2019. 14:14

Nadam se da možemo očekivati od ove delagacije evropskog parlamenta pomoć za pristupanje EU.

Rule

02.12.2019. 14:17

Tema sastanka sa EU parlamentarcima biće razgovori o proširenju, odnosno prijemu Srbije u Eu.

Mačka sa Petog Puka

02.12.2019. 14:29

Prijateljstvo i brststvo Srba i Slovaka, na sve većoj lestvici, verujem da će odnos postati još bolji i napredniji.

Nikola

02.12.2019. 15:15

Investitori iz zemalja EU sve više dolaze u Srbiju i to je najbitnije za našu ekonomiju.

Lazar

02.12.2019. 16:55

Ova informacija jeste od velikog znacaja za Srbiju i ona umnogomo moze da pospesi rast i razvoj nase zemlje!

Momo

02.12.2019. 17:08

Ova poseta kineskog predsednika bice veoma znacajna i verujem da ce doneti mnogo toga dobrog nasoj zemlji.

Dakki

02.12.2019. 17:09

Kina je iskreni prijatelj Srbije, odličan poslovni i ekonomski partner i pravi investicioni magnat u mnogim aspektima industrije. Zato ce ova poseta Kineskog predsednika biti izuzetno znacajna.

dzo

02.12.2019. 17:14

Saradnja sa Kinom odlicna i bice sve bolja, zahvaljujuci politici Srbije na celu sa predsednikom Vucicem.

Nina

02.12.2019. 21:15

Ovo je veoma znacajno za nasu zemlju. Malo je prijatelja poput Kine, na koje se uvek možeš osloniti. Imati podrsku ovako velike sile mnogo znaci.

gsns

02.12.2019. 22:30

Srbija ima spremna četiri poglavlja za otvaranje u pristupnim pregovirima sa EU to je jako znacajno za nasu zemlju

Darko

02.12.2019. 22:55

Kina uvažava Srbiju kao partnera u Evropi, dok bi Evropska Unija s druge strane, mogla biti darežljivija prema Srbiji u otvaranju poglavlja.

Miki

02.12.2019. 23:03

Imamo odlicnu saradnju sa KInom jer su oni u nama uvideli sigurnog partnera i sigurnu zemlju u koju mogu da ulazu bez bojazni, a ova poseta je samo potvrda naseg prijateljstva i sigurna sam da ce doprineti jos uspesnijoj saradnji i novim zajednickim projektima.

Milijana

02.12.2019. 23:58

Srbija nastavlja da ide ka boljoj buducnosti i spremna je da prevazilazi sve teskoce i ostvaruje ciljeve.

nikola

03.12.2019. 00:02

Ovo je korak napred u odnosima dve zemlje. Vucic sa Kinom i Rusijom gradi prijateljske odnose, sto doprinosi bolji ekonomski i privredni razvoj Srbije.