Đorđević: Zaposleni preko agencija biće zaštićeni

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas, obrazlažući predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju, da se tim rešenjem predviđa zaštita onih koji se zapošljavaju preko agencija.
Đorđević: Zaposleni preko agencija biće zaštićeni
Foto: 021.rs
Đorđević je rekao da će to doprineti i smanjenju rada na crno, kao i da će zaposlenima preko agencije biti obezbeđena jednaka zarada kao i zaposlenima koje neposredno zapošljava poslodavac. Iste uslove će imati i kada je u pitanju radno vreme, odmor i bezbednost na radu, tvrdi Đorđević.
 
On je objasnio da Zakon o radu poznaje samo ugovorni odnos između zaposlenog i poslodavca, tako da ne uređuje rad zaposlenog preko Agencije za privremeno zapošljavanje.
 
"Jasnim definisanjem Agencije za privremeno zapošljavanje i preciziranjem uslova za njihov rad maksimalno će se urediti ova oblast i zaštitiće se agencijski zaposlenik", rekao je Đorđević.
  • R

    02.12.2019 22:13
    R
    Zapošljavanje preko agencija je izmišljeno da bi neki novokomponovani tajkuni imali lepu zaradu, a to se pospešuje zabranom zapošljavanja u javnom sektoru.
    Radnik zaposlen preko agencije nije radnik koji je zaposlen u javnom sektoru. Njegovo angažovanje se kalkuliše kao trošak za javni sektor, a on je zaposlen u agenciji.
    Nekom preduzeću trebaju radnici i to preduzeće angažuje ljude preko agencije i plati. Na taj način preduzeće plati agenciji bruto platu radniku i debelu proviziju agenciji. Često se desi da takav radnik preduzeće više košta nego da ga ima zaposlenog kod sebe.
    Problem je da ga zaposli jer ima zabranu zapošljavanja.
    Kome zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru pogoduje. Radnicima, preduzećima javnog sektora ili nekim agencijama?
  • alo

    02.12.2019 18:59
    Zaposleni preko agencije ne treba ni da budu predmet price, jer ne treba ni da postoje, jer ne treba da cine ni 1% zaposlenih! To treba da su studenti koji peru soferku tri letnje nedelje, a ne odrasli ljudi koji godinama rade puno radno vreme preko kojekakvih agencija koje sluze za pranje para, umesto direktnog zaposlenja kod poslodavca.
  • niko

    02.12.2019 18:37
    Agencije uzimaju pola plate. Obećaju tako da ce njima davati godinu dana u kontinuitetu.Dobije čovek otkaz posle šest meseci, pa se završi godina kalendarska, opet zovu i zaposle na šest meseci. I opet ne prodje godina u kontinuitetu rada, opet uzimaju pola plate.
    E, tako rade...
    A, konkurs za radno mesto, retko se objavi, a kada je i tako,obično ne može da se prodje, jer tu su agencije i stranka.
    Nacionalna sluzba za zapošljavanje bolje da ne postoji, jer nije(barem u mom slučaju) posrednik u zapošljavanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.