Najnovije vesti
Vesti Beograd
Raste broj Beograđana koji se žale na respiratorne infekcije, ali JOŠ NEMA GRIPA

Raste broj Beograđana koji se žale na respiratorne infekcije, ali JOŠ NEMA GRIPA

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) protekle nedelje bilo je 13.326 pacijenata obolelih od respiratornih infekcija. Pre dve nedelje, broj pacijenata je bio manji, te se beleži blagi porast od oko tri odsto, ali gripa za sada nema.

Čekaonica u Dom zdravlja "Zmaj Ognjena Vuka"
Čekaonica u Dom zdravlja "Zmaj Ognjena Vuka"

- Broj pacijenata obolelih od respiratornih infekcija pre dve nedelje bio je 12.947, dok je prošle nedelje bilo više pacijenata, njih 13.326. Ipak, za sada nije registrovan grip - kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uzrasna grupa koju je protekle nedelje respiratorna infekcija najviše pogodila bila je među onima od pet do 19 godina.

- Dece obolele od respiratornih infekcija uzrasta od jedne do četiri godine bilo je 3.313, dok je najviše obolelih bilo u populaciji od pet do 19 godina - njih čak 4.970, što u procentima iznosi 37,3 odsto. Pacijenata od 20 do 64 godine bilo je 3.693, a najstarijih sugrađana 1.350 - dodaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Osim respiratornih infekcija koje su uobičajene za ovo doba godine, Gradski zavod nije zabeležio ništa vanredno. Premda grip još ne hara, u ovom periodu naglih temperaturnih promena treba biti pažljiv, tako da se građanima svakako savetuje da brinu o svom imunitetu, da vode računa o ishrani, redovnom snu, kao i o provetravanju prostorija, naročito u većim kolektivima.

BONUS VIDEO: Grip lečenje i preventiva