Spremite se za košavu i sneg, vozači očekujte poledicu!

NovostiOnline/ Tanjug

02. 12. 2019. u 07:49

Krajem dana i tokom večeri očekuje se prelazak kiše u susnežicu i sneg, prvo u brdsko-planinskim predelima, a u toku noći ponegde i u nižim delovima Srbije

Спремите се за кошаву и снег, возачи очекујте поледицу!
PREMA rečima meteorologa, danas nas očekuje kiša i sneg, ali se pahulje koje su najavljene neće zadržati zbog natprosečnih temperatura.

- Ciklon sa Mediterana od ponedeljka će doneti malo jače naoblačenje sa kišom. S obzirom na to da ćemo se tokom većeg dela dana nalaziti u njegovom toplom sektoru, očekuje se južno strujanje i samim tim dolaziće do priliva toplije vazdušne mase sa juga - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Uz kišu, dodaje, u košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar.

- Krajem dana i tokom večeri daljim pomeranjem ciklona na istok očekuje nas i prodor hladnog fronta sa severozapada, pa će doći do priliva hladne vazdušne mase. Očekuje se prelazak kiše u susnežicu i sneg, prvo u brdsko-planinskim predelima, a u toku noći ponegde i u nižim delovima Srbije - priča Đurić.

Jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, a temperature će u ponedeljak biti od pet do deset stepeni, dok će tokom večeri pasti oko nule.

- Istovremeno, u Vojvodini neće biti snega. Biće ga južnije od Save i Dunava u gradovima koji su na višoj nadmorskoj visini, u Užicu, Novom Pazaru, Vranju. U nižim predelima ne očekuje se zadržavanje snežnog pokrivača - dodaje meteorolog Đurić.

U nižim predelima vozači danas mogu očekivati uglavnom kišu, na putevima u višim planinskim predelima treba računati i na povremeni sneg, a niske jutarnje temperature stvaraju poledicu na iole vlažnim deonicama, pa vozači moraju biti oprezni, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Upotreba zimskih guma u ovakvim vremenskim uslovima činu vožnju bezbednijom, sigurnijom i lakšom, a i zakonska su obaveza kada na kolovozu ima snega, leda i poledice.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije