PRAVILA ZA NEGU KOSE

Da biste pospešili rast svoje kose i da bi ona bila zdrava i savršeno čista, neophodno je da joj posvetite najbolju negu.

 

Ovo se pre svega odnosi na pravilno i temeljno uklanjanje svim preparata koje koristite za oblikovanje kose, ali i višak sebuma i mrtve ćelije koje mogu prouzrokovati sporiji rast i masnu kosu.

savršeno čista

Kako se pravilno pere kosa?

Pravilna rutina pranja kose, od velike je važnosti ukoliko želite da imate zdravu i lepu kosu.

Izbor šampona

Prva i jedna od najvažnijih stavki, sigurno je izbor šampona. Savetujemo da birate one koji u sebi ne sadrže sulfate, silikone i parabene. Ovi šamponi, namenjeni su svim tipovima kose i baziraju se isključivo na velikoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka. Upravo oni pomoći će da se koža glave detaljno očisti, ojača koren i sama struktura dlake. Takođe, njihova uloga je da uklone višak sebuma i perut, a samim tim zaustave opadanje i pospeše rast zdrave dlake.

Postupak pranja kose

Pre početka pranja, potrebno je kosu dobro iščešljati. Savetujemo da češljanje vršite dva do tri puta u toku dana, zbog bolje cirkulacije temena i kako se ona ne bi mrsila. Temperatu vode kojom peremo kosu, trebala bi da bude toplija kod prva dva šamponiranja. Trudite se da je dobro pokvasite kako biste šamponsku emulziju rasporedili jednako po svim područjima.

Prilikom nanošenja šampone, ljudi često prave grešku, nanošenjem direktno na jedno mesto glave. To nije dobro jer u tom slučaju on se ne može ravnomerno razneti po kosi. Postoje dva načina kako da to učinite. Prvi je da se šampon nanese na ruke, rastrlja pa nanese na kosu. Drugi način je da uzmete praznu bočicu u koju ćete sipati onoliko šampona koliko će vam biti potrebno za jedno šamponiranje. Dodajte malo vode pa sve zajedno lagano promućkajte.

Nanesite po svakom delu kose, a onda jagodicama prstiju, praveći kružne pokrete masirajte teme. Ovim vidom masaže sebuma, otklanjate sve masnoće i nečistoće koje su se nakupile. Sada je potrebno kosu dobro isprati, trudeći se da sve vreme masirate glavu. Nakon prvog, na red dolazi i drugo šamponiranje. Trudite se da pokreti ne budu agresivni kako se ne bi dogodilo da mrsite i kidate dlaku. Najpre perite koren kose, a onda i ostatak dužine. Da bi dejstvo šampona bilo iskorišćeno na najbolji mogući način, savetujemo da ga ostavite nekoliko minuta na kosi. Potom kosu ispiramo na isti način kako što je to bio slučaj i kod prvog šamponiranja. Peškirom nežno pokupite višak vode, bez trljanja jer je kosa naročito osetljiva kada je mokra.

Nanošenje regeneratora

Malu količinu regeneratora rastrljajte među dlanovima, pa nanesite idući od krajeva ka korenu. Kada ste to učinili, lagano provlačimo rukama kroz kosu. Potom uzimamo četku ili češalj. Ukoliko vam je tako zgodnije gornji deo kose možete zakačiti šnalom. Zadnji deo počnite da iščešljavate od krajeva ka korenu. Nakon toga, ostavite regenerator da deluje nekoliko minuta. Započnite ispiranje sve dok ne osetite da ste ga u potpunosti isprali.

Izbegavajte dodirivanje kose

Konstantno dodirivanjem kose ćete razneti masnoću, ali i dodatno naneti prljavštinu. Svaki put kada vam prsti krenu prema kosi, setite se da to ne treba da činite jer tako prljate svoju kosu znatno brže nego što je to inače slučaj.

kosa dodiri

Suvo pranje kose

U danima kada nemate vremena za pranje kose, možete se poslužiti šamponima za suvo pranje. Ovi preparati mogu biti u obliku praška ili spreja. Važno je napomenuti da oni nisu namenjeni svakodnevnoj upotrebi već isključivo se koriste u situacijama kada vam je potrebno da kosa trenutno izgleda čisto i uredno.

Kako se nanosi šampon za suvo pranje kose?

Prilikom nanošenja spreja potrebno je bocu držati udaljenu 15 -ak cm od glave. Najpre ga nanesite na koren kose pa šampon nežnim pokretima prstiju umasirajte u teme glave. Da bi počeo da deluje i temeljno očistio glavu biće potrebno nekoliko minuta. Očešljajte kosu i oblikujte frizuru onako kako ste zamislili. Pored toga što čine da kosa trenutno izgleda čisto, ovi proizvodi daju kosi i jači volumen i sjaj.

Kako da vam se kosa manje masti

Koristite prirodne, blage šampone

Da bi masna kosa izgledala čisto i uredno, morate se pridržavati određenih pravila. Izbor šampona u ovom slučaju od presudnog je značaja. Koristite prirodne, blage šampone koji ne sadrža silikone, parabene i silikone.

Izbegavajte pranje kose vrelom vodom

Vrela voda ispira prirodna zaštitna ulja sa temena i kose, čineći ih suvim. To znači da žlezde proizvode više ulja pa će vam kosa već nakon nekog vremena izgledati masno i neuredno. Iz tog razloga, prilikom pranja koristite mlaku, umesto vrele vode.

Ne perite kosu svakog dana

Koliko god da vam je kosa masna, svakodnevno pranje kose trebalo bi da izbegavate jer tako skidate prirodna ulja sa kože glave i kose. Na ovaj način uklanjate i sve nutrijente koji sprečavaju pojavu peruti, isušivanje temena i dovode do lomljenja dlake. Obrzirom da u toj situaciji žlezde proizvode više ulja, lako se može dogoditi da se kosa još više masti. Za početak, predlažemo da preskočite jedan dan pa vremenom pokušajte da ustaljena rutina pranja bude na tri dana.

Redovno menjajte jastučnice

Ukoliko je jastučnica na kojoj spavate prljava, to će se sigurno odraziti i na vašu kosu i dodatno je izmastiti. Isto pravilo važi a ako imate bubuljice i masnu kožu. U tom slučaju neophodno je da jednom nedeljno zamenite jastučnicu na kojoj spavate.

Svedite upotrebu aparata koji greju kosu na minimum

U slučaju masne kose, potrebno je upotrebu aparata koji proizvode toplotu svesti na minimum. To se odnosi na fenove, prese i stajlere koje koristimo kako bismo svoju kosu oblikovali. Toplota koju oni emituje, dodatno podstiče proizvodnju ulja. U situacijama kada vam je fen neophodan, trudite se da njegova temperatura bude najniža moguća. Iako će vam možda trebati više vremena, postići ćete isti efekat, a nećete dodatno mastiti dlaku.

Koristite odgovarajuće maske

Kako biste kontrolisali proizvodnju ulja, možete napraviti prirodnu masku koja se u tu svrhu pokazala kao veoma delotvorna.

Sastojci:

  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 žumance
  • ½ kašičice meda
  • 2 – 3 kašičice jogurta

Sve navedene sastojke dobro promešajte. Ukoliko želite da smesa bude ređa, možete dodati 2 kašičice vode. Masku nanesite od korena do krajeva pa kosu umotajte peškirom ili prekrite kapom za tuširanje. Ostavite da deluje 30 – 45 minuta pa nakon toga isperite.

maska kosa

Osvežite kosu biljnim rastvorom

Ovo se naročito preporučuje osobama koje svakodnevno peru kosu. Savetujemo da preskočite jedno pranje pa umesto toga iskoristite ovaj biljni rastvor. U posudu stavite dve kašičice suvih biljaka (kopriva, limeta, narendana kora pomorandže) i prelijte vodom. 10 – ak minuta ostavite da se biljke dobro natope vodom pa posudu prekrijte.

Nakon toga, procedite mešavinu pa umasirajte u kožu glave i kosu. Sačekajte 5 minuta pre nego što kosu isperete hladnom vodom kako bi ona imala jači sjaj.

Serum za kosu

Serum dodatno neguje vašu kosu.  Postoji više vrsta ovih proizvoda koji se koriste u zavisnosti od njihove namene. Od onih koji će sprečiti opadanje kose i pospešiti rast nove dlake pa sve do onih koji štite kosu od sunca. Serumi za kosu, nisu namenjeni za svakodnevnu upotrebu jer mogu otežati kosu i formirati deblji sloj koji će se teško ispirati. U suprotnom, u koliko se povremeno koriste daće vlasima sjaj i glatkoću kakvu ste oduvek želeli.

Kvalitetan serum, pruža adekvatnu zaštitu od spoljašnje sredine, ali i od sunca. U sebi poseduju sastojke koji će prodirati duboko u folikul dlake i hraniti je. U situacijama kada primetite da su vam krajevi ispucali i suvi ovi proizvodi zaista mogu pomoći u njihovom oporavku.

Kako se koristi serum za kosu?

Pre upotrebe seruma, potrebno je kosu temeljno operete. Nakon toga nanesite regenerator na krajeve pa nakon nekoliko minuta isperite. Prilikom korišćenja seruma potrebna je veoma mala količina ovog preparata. Upravo u tome i jeste njihova prednost u odnosu na druge proizvode za negu kose jer u samo nekoliko kapi pružaju mnogo aktivnih materija.

4-5 kapi seruma razmažite između dlanova i nanesite na mokru kosu. Serum prvo umasirajte u teme glave a nakon toga raznesite na celu dužinu. Ako je u pitanju serum koji je namenjen regeneraciji krajeva, nemojte ga nanositi na koren kose.

Kosu je nakon toga potrebno dobro raščešljati. Primetićete značajnu razliku ukoliko vam se do sada kosa mrsila i zadavala vam muke tokom češljanja. Ukoliko imate tanku dlaku, savetujemo da sušenje obavite prirodnim putem. Osobe koje imaju gustu kosu, mogu se poslužiti fenom jer serum za kosu štiti od toplote tako da na taj način dlaka neće biti oštećena.

Ukoliko ste voljni da sami napravite serum za kosu, od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 250 ml destilovane vode
  • 10 kapi ulja bundeve
  • 10 kapi ricinusovog ulja
  • 10 kapi esencijalnog ulja od mente
  • 3 kašike aloa vere
  • 3 kašike suvog lista koprive

Sama priprema je veoma jednostavna. Sipajte 250 ml destilovane vode i ostavite na šporetu da proključa. Dodajte koprivu pa sklonite šerpu sa vatre i ostavite poklopljenu da odstoji 30 minuta. Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka  i pruža brojne blagodeti kada je zdavlje celog organizma, ali i kose u pitanju.

Nakon toga vodu procedite i dodajte ricinusovo, ulje bundeve i mente i 3 kašike aloa vere. Sastojke dobro promešajte pa sipajte u flašicu sa prskalicom koju ste namenili za serum koji ćete koristiti. Ovaj preparat najbolje je koristiti uveče pre spavanja kako bi tokom noći sastojci delovali. Promućkajte bočicu pa napraskajte na teme. Serum je potrebno čuvati u frižideru. Rezultati će biti trenutni. Kosa će postati sjajna i blistava.

Ispiranje kose jabukovim sirćetom

Jedan od najdelotvornijih tretmana za čistiju, zdraviju i sjajniju kosu sigurno je tretman ispiranja jabukovim sirćetom. Domaće jabukovo sirće možete napraviti kod kuće. Ono je izuzetno bogato vitaminima B i C, kao i kalijumom koji utiču na kvalitet i regeneraciju dlake. Zbog svoje kiselosti, obnavlja prirodnu pH vrednost i daje vlasima potrebnu vlagu. Ispiranjem kose na ovaj način, uništićete sve bakterije, ostavljajući teme glave čistim i zdravim, a dlaku sjajnom. Sve što je potrebno je da prilikom završnog ispiranja kose, pomešate šoljicu vode sa jednom kašikom jabukovog sirćeta. Nakon klasičnog pranja, isperite kosu ovim rastvorom.

kosa ispiranje

Soda bikarbona za kosu

Soda bikarbona ima raznovrsnu primenu kada je opšte zdravlje našeg organizma u pitanju, ali i veoma pozitivno deluje na kožu glave i kosu. Ona uklanja sve nečistoće koje se nalaze na vašoj kosi, mnogo bolje od pojedinih skupocenih proizvoda koji se prodaju za tu namenu. Uspešno uklanja perut, koristi se za piling temena i za uspostavljanje normalne pH vrednosti vlasišta.

Šampon za temeljno čišćenje vlasišta i kose sa sodom bikarbonom

Prirodni šampon za temeljno čišćenje vlasišta i kose možete napraviti tako što ćete jednu kašiku sode bikarbone pomešati sa malo vode. Dobijenu mešavinu umasirajte u teme glave pa nakon toga isperite. Postoji još jedan način za korišćenje sode bikarbone u ovu svrhu. Jednu kašiku sode bikarbone sipate u šampon koji inače koristite. Kosu je potrebno našamponirati dva puta pre završnog ispiranja. Ovaj tretman je potrebno sprovoditi jednom mesečno kako bi uklonili sve ostatke proizvoda i nečistoće iz kose.

Šampon sa sodom bikarbonom protiv peruti

Ako vas muči perut, predlažemo da napravite prirodni šampon koji će otkloniti ovaj problem.

Za njegovu pripremu biće vam potrebno:

  • 1 kašika sode bikarbone
  • Pola šolje mlake vode

U pola šolje mlake vode rastvorite jednu kašiku sode bikarbone pa dobro promešajte. Umasirajte u vlasište i ostavite da odstoji neko vreme pa nakon toga isperite.

Pravilnom ishranom do blistave kose

Zdrava i pravilna ishrana vratiće mekoću i sjaj vašoj kosi. Iako ukoliko ste se do sada nepravilno hranili, rezultati neće trenutno biti vidljivi, ali već za nekoliko meseci uočićete značajno poboljšanje.

Jaja za brži rast kose

Namirnica koja je dostupna gotovo svima i koju redovno koristimo za pripremu jela, su jaja. Ona su bogata vitaminom B i biotinom koji utiču na rast kose.

Crveno meso

Crveno meso je izuzetno bogato gvožđem i sprečava pojavu ćelavosti, hraneći folikul dlake i čineći je jačom.

Banane 

Obzirom da su pune minerala, banane su idealna hrana za sve osobe koje imaju problem sa opadanjem kose. Njihovom redovnom konzumacijom postići ćete da vaše vlasi postanu otpornije, jače i deblje.

Perite kosu pravilno i trudite se da joj omogućite svu neophodnu negu jer samo tako će ona biti lepa i zdava, a vi zadovoljni svojim izgledom.

savršeno čista savršeno čista savršeno čista savršeno čista savršeno čista savršeno čista savršeno čista