Osuđeni ubica izborio "pravo na zaborav"

Nemac koji je osuđen za ubistvo 1982. godine dobio je pravo da se njegovo ime ukloni iz rezultata pretrage na internetu, piše BBC.
Osuđeni ubica izborio "pravo na zaborav"
Foto: Pixabay
Ustavni sud u Karlsrueu presudio je u korist muškarca, osuđenog ubice koji je 1982. godine ubio dvoje ljudi na jahti.
 
Iz zatvora je izašao 2002. godine i sada želi da izbegne povezivanje porodičnog prezimena sa svojim zločinom. Ova presuda je prisilila medije da zabrane pristup svojim arhivama.
 
Nemac je bio na brodu Apolonija u Karipskom moru kada je tokom svađe ubio dve osobe i jednu teško povredio. O njegovom slučaju je napisana knjiga i snimljen je dokumentarac.
 
Magazin "Der Spiegel" je 1999. godine na svojoj internet stranici objavio tri izveštaja iz 1982. i 1983. godine koji su sadržavali puno ime i prezime ubice. Članci se još uvek mogu naći jednostavnom pretragom na Guglu. Muškarac je primetio članke 2009. godine i zatražio njihovo uklanjanje. Tvrdio je da se time krše njegova prava i "sposobnost da razvija svoju ličnost".
 
Slučaj je prvobitno odbačen 2012. godine na federalnom sudu koji je utvrdio da njegovo pravo na privatnost nije važnije od javnog interesa i slobode medija. Međutim, ustavni sud je tu odluku poništio i slučaj se sada vraća na federalne sudove.
 
Mediji smeju da zadrže arhivske članke na internetu, ali bi mogli biti prisiljeni da ih uklone.
 
"Pravo na zaborav" je kontroverzno i uzrokuje polemike između Evropske unije i Gugla.
  • mrva

    02.12.2019 16:50
    @e, doslo vreme....

    Ako je neko osuđen i odslužio je kaznu naravno da ima prava da "čist" nastavi život! Ako mu je kazna neadekvatna onda treba menjati kazneni zakon itd ali to je već veoma kompleksna tema.

    "i to sve prema principima Povelje o Ljudskim Pravima (verovali ili ne)"

    Ne, nego ćemo se rukovoditi principima iz praistorije ili Starog zaveta! Smrtnu kaznu imaš u Belorusiji, nekim američkim državama, Severnoj Koreji, Iranu, Afganistanu itd... samo napred...
  • e, doslo vreme....

    02.12.2019 09:09
    pa ubica (osudjen!) ima vise prava nego zrtve....
    i to sve prema principima Povelje o Ljudskim Pravima (verovali ili ne)
    koja bi trebala da stiti ljudska prava, koji tudja (ljudska) prava ne postuju i nisu postovali
    pa tako ironicno imamo situaciju, da zarad zastite ljudskih prava - jedno od ljudskih prava je i pravo da se ubije, pa da se posle zaboravi (jerbo 'pravo na privatnost' je vaznije od 'prava na zivot'...zar ne?)

    #uvestismrtnukaznu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".