Da li će Pariz uključiti „zeleno svetlo“: Srbija očekuje da otvori nova pregovaračka poglavlja u decembru

G. ČVOROVIĆ

02. 12. 2019. u 00:02

Pod znakom pitanja održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom, Radna grupa za proširenje sastaje se ove sedmice. Postoji šansa za otvaranje pregovora u jednoj ili dve oblasti

Да ли ће Париз укључити „зелено светло“: Србија очекује да отвори нова преговарачка поглавља у децембру

Konferencija za budućnost EU održava se 12. i 13. decembra AP Photo/Olivier Matthys

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA

IAKO je Srbija spremna za otvaranje bar četiri pregovaračka poglavlja, može da se dogodi da u decembru ne otvorimo nijedno! "Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u sedištu Evropskog saveta saznaju da najtvrđe krilo među zemljama članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo "zeleno svetlo" da se uopšte održi Međuvladina konferencija sa Srbijom tokom aktuelnog finskog predsedavanja koje traje do kraja ove godine, i na kojima se poglavlja otvaraju.

Ključni trenutak biće tokom ove sedmice, kada se u Briselu tim povodom sastaje Radna grupa za proširenje.

- Nadamo se, ipak, da bi posle ovog sastanka jedno ili dva poglavlja u decembru mogla da budu stavljena na dnevni red - ističe naš izvor, navodeći da bi to mogao da bude i najrealniji ishod.

Iz finskog predsedništva za "Novosti" naglašavaju da čine sve što je u njihovoj moći da Srbija nastavi sa približavanjem Uniji. Predsedavajući ovih dana pregovara sa članicama da bi ih "omekšao" i privoleo na saradnju.

Tajming je, međutim, loš, jer je baš Pariz, koji trenutno najviše koči, predvideo, zajedno sa Berlinom, da 12. i 13. decembra održi inicijalni sastanak za početak reformskog procesa nazvanog Konferencija za budućnost EU. Tokom dvogodišnjeg procesa utvrdila bi se pravila za predstojeću reformu bez koje, kako kažu u Francuskoj, nema daljeg proširenja.

Iako u Parizu ističu da proces proširenja i unutrašnje reforme EU treba da teku uporedo, Francuska zbog toga nedavno nije dala ni "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što je naišlo na kritike velikog broja članica.

Međuvladine konferencije se organizuju obično na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra. Ukoliko Francuska i nekoliko zemalja uz nju popuste, biće to prilika da Srbija tada otvori još neko poglavlje.

Predsedavajuća delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon uputila je poziv članicama da otvore nova poglavlja za koja je Srbija spremna, istakavši da je važno da se tako u ovom trenutku pošalje pozitivan signal, ne samo našoj zemlji, već celom regionu i politici proširenja.

EU GUBI VREME

SVE zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da imaju evropsku perspektivu, ali ne znam koliko će vremena trebati za to, izjavio je Đozep Borelj, šef diplomatije EU, u intervjuu za "Pais".

On je ocenio da bi EU trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopušta gubljenje vremena. Borelj je najavio da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Syam

02.12.2019. 00:07

Ne razumem, sta Srbija izigrava? Ko jos hoce da zvanicno bude deo EU? Vecina Srba ne zeli a I zvuci suludo dok drugi izlaze mi hocemo da udjemo!?

Sasha

02.12.2019. 02:18

Ko god hoce da ide da radi u EU vec mu se moze.Sta je preostalo je da u zamenu za pristup nekim fondovima clanstvo u EU bi znacilo da moramo da sprovodimo sta nam oni zapovedaju, slagali se mi sa time ili ne. Ukratko, prodali bi se.

Ja

02.12.2019. 09:38

Prodje nam zivot u otvaranjima poglavlja.Pogledajte malo oko sebe.Nece imati ko da udje u EU.Ostala su samo deca sa starcima u zemlji.

Razredni Makron

02.12.2019. 17:22

Učiti, učiti i samo učiti, biti vredan, pisati domaće zadatke na vreme, čitati udžbenike i lektiru, ne prepisivati, prati ruke, pravilno seći nokte, u školi da digneš ruku kada hoćeš nešto da kažeš... i biće sve u redu. Nemoj da se zamajavaš i misliš kako ćeš nešto da preskočiš, osim na času fizičkog vaspitanja.

normalan

02.12.2019. 18:51

mi hrvati bi dobili te francuze na svjetskom prvenstvu u rusiji da nije bilo navijačkog suđenja zato je hrvatski uspjeh još i veći s kakvim smo nacijama igrali koje imaju suce uvijek na svojoj strani