Za ovaj radar ne postoje nevidljivi avioni: Detektuje letelice na odaljenosti od 3.000 km

U Mordoviji je počeo sa radom novi OTH radar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije "Kontejner".

Svet

Izvor: Sputnik

Nedelja, 01.12.2019.

16:23

Za ovaj radar ne postoje nevidljivi avioni: Detektuje letelice na odaljenosti od 3.000 km
Foto: Epa, TATYANA ZENKOVICH

Ovaj sistem može da detektuje "nevidljive" avione na udaljenosti od 3.000 km, izjavio je glavni konstruktor radarske stanice Mihail Petrov.

"Avioni napravljeni uz pomoć stelt tehnologije za nas nisu nevidljivi. Mi ih svejedno vidimo, pratimo i nalazimo na granicama na oko 3.000 kilometara", istakao je Petrov, prenosi Sputnjik.

On je objasnio da prijemna antena nove radarske stanice detektuje signal koji se vraća iz Evrope, zemalja Persijskog zaliva, Kine, Kazahstana i tako dalje. Signal se emituje iz centra za emitovanje na nekoliko desetina kilometara od radara. Nova stanica primenjuje princip odbijanja signala od jonosfere.

"U svetu takve stanice ne postoje. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska razvijaju takva sredstva, a Kina aktivno radi na tome. Postoje modeli u Australiji. Ali takva struktura, sa tako moćnim softverskim i algoritamskim kompleksom, takvih sredstava nema na svetu", naveo je glavni konstruktor.

On je dodao da je jedan od najsloženijih zadataka koji oprema kompleksa rešava prilikom obrade signala – izdvajanje ciljeva kao što su bombarderi, krstareće rakete, avijacija sa nosača aviona, na pozadini zemljine površine i smetnji. Sistem može da prati i pojedinačne ciljeve, na primer, tako male kao što su civilni avioni "Cesna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: