Fakultetska diploma postaje bezvredan papir? Za dobijanje posla ona više nije adut

Da li je fakultetska diploma obavezna ulaznica za dobijanje posla?

Svet

Izvor: Business Insider

Nedelja, 01.12.2019.

15:49

Fakultetska diploma postaje bezvredan papir? Za dobijanje posla ona više nije adut
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 169311274

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome i zaduživanje velikim studentskim kreditima jedini način da se zaposle u vodećim svetskim kompanijama poput Epla, Gugla i Netflixa.

To nije uvek tačno, piše američki poslovni magazin "Business Insider".

Istaknuti poslovni lideri - generalna direktorka Siemensa u Americi Barbara Hampton i izvršni direktor Epla Tim Kuk preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Kuk je nedavno rekao da je oko polovine zaposlenih u Eplu nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD. On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju veštine koje su potrebne na tržištu rada, kao što je kodiranje.

Hampton je odbacila ideju da četvorogodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

"Često se u oglasima za posao zahteva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna - to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju", rekla je nedavno Hampton u Beloj kući tokom prvog sastanka američkog Savetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Gugla i Epa zapošljavaju radnike koji poseduju veštine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da mnoge današnje najveće kompanije ne zahtevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu.

Nakon daljnje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će verovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično, od prosečnog radnika, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Zavoda za statistiku rada.

Ali s obzirom da studiranje često zahteva zaduživanje, mnogi Amerikanci ne mogu sebi da priušte fakultetske diplome.

Samo 42 odsto srednjoškolaca nastavlja školovanje za dvogodišnju ili četvorogodišnju diplomu, prema američkom Ministarstvu obrazovanja.

Mnogi očekuju da će automatizacija zameniti četvrtinu radne snage. Stručnjaci i istraživači traže alternative kako bi pripremili mlade radike za nove poslove.

Generalni direktor Epla Tim Kuk podsetio je da je njihovu kompaniju osnovao čovek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvek bila da nije potrebna diploma kako bi neko bio uspešan.

"Uvek pokušavamo da proširimo naš način gledanja na stvari", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: