Najnovije vesti
Vesti Politika
OMLADINA DS ZAUZELA PROSTORIJE STRANKE Lutovac: Vučić pokušava da razbije Demokratsku stranku

OMLADINA DS ZAUZELA PROSTORIJE STRANKE Lutovac: Vučić pokušava da razbije Demokratsku stranku

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac oglasio se danas saopoštenjem u kome je naveo da njegova stranka ima veliku odgovornost u borbi protiv režima Aleksandra Vučića koji bezuspešno pokušava da je destabilizuje.

Zoran Lutovac 060518 RAS foto Mitar Mitrovic (4) Foto: Ilustracija/MIlan Ilić / RAS Srbija
Zoran Lutovac 060518 RAS foto Mitar Mitrovic (4)

DS je izdala saopštenje u trenutku dok članovi omladine stranke od sinoć borave u prostorijama DS očekujući Zorana Lutovca. Podsetimo, predsedništvo Demokratske stranke juče je, zbog "neposlušnosti", raspustilo više opštinskih odbora stranke u Beogradu, kao i nedavno izabrano rukovodstvo stranačkog podmlatka.

Revoltirani takvim postupkom, omladinci su sinoć došli u prostorije DS u Nušićevoj ulici i od tada protestuju, uz napomenu da su "spremni tu da ostanu dok predsednik stranke ne dođe". Kako su istakli novinarima, zahtevaju obrazloženje od Zorana Lutovca zašto je raspuštena Demokratska omladina.

- Ulazimo u završnicu borbe protiv Vučićevog režima koji je vratio Srbiju pedeset godina unazad. Režim puca po svim šavovima i sad pokušava svim silama , koristeći sve državne resurse da razbije Demokratsku stranku i jedinstvo opozicije ali u tome neće uspeti - naglasio je Lutovac u saopštenju i dodao:

undefined
undefined

- Demokratska stranka je na pravom putu, na putu povratka nekadašnje snage i zato ne čudi što je Vučić poslednjih dana aktivirao sve resurse u bezuspešnom pokušaju da razbije bojkot izbora i konsolidaciju Demokratske stranke.

Kako je istakao, udružiće snage sa ostalim opozicionarima i "pokazati i Vučiću i međunarodnoj zajednici da ne pristajemo da budemo crna tačka Evrope."

Omladinci Demokratske stranke od sinoć su u prostorijama DS i čekaju Lutovca
Foto: screenshot
Omladinci Demokratske stranke od sinoć su u prostorijama DS i čekaju Lutovca

- Narednih nekoliko meseci su ključni za otpor Vučiću i zato će Demokratska stranka pokazati ozbiljnost i odgovornost, oko sebe ćemo okupiti proevropske reformske snage društva, i sa ostalim kolegama iz opozicije pokazaćemo i Vučiću i međunarodnoj zajednici da ne pristajemo da budemo crna tačka Evrope" - zaključio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Pročitajte još

Članovi Omladine dežuraju na smenu

Članovi Omladine Demokratske stranke od juče popodne, kada su čuli da je njihov odbor raspušten, samo dan pošto je izabran, "dežuraju" na smenu u prostorijama stranke u Nušićevoj ulici, i očekuju predsednika Zorana Lutovca da im objasni odluku o raspuštanju njihovog, ali i drugih odbora stranke, ali se to danas do podneva još nije dogodilo.

Naime, Predsedništvo Demokratske stranke (DS) raspustilo je u subotu podmladak stranke, koji je dan ranije izabran, a Glavni odbor, održan pre toga, pokazao je dubinu podela u stranci, čiji "stari", ugledniji članovi smatraju da je DS "uzurpirana" i da odluke donosi neko drugi, umesto stranački organi.

Predstavnica Omladine DS Aleksandra Božić, koja sa kolegama danas "dežura", rekla je da od juče nisu dobili nikakvo objašnjenje raspuštanja njihovog odbora, ali ni da li će Lutovac doći da im to kaže, s obzirom da su mu, i javno, uputili poziv da dodje.

"Ovom odlukom ugrožena je demokratija u stranci, a nama stižu poruke podrške sa svih strana, od funkcionera, tako i poslanika iz redova DS", kaže Božić za Tanjug.

Ona ističe da njihova ideja nije da "prave haos", ali insistiraju na odgovorima.

Tim pre što, kako navodi, pre sednice Glavnog odbra nije bilo nikakvih nagoveštaja da bi moglo doći do takve odluke, te da su bili zatečeni.

Božić kaže da ne znaju ni koji članovi su glasali za takvu odluku i da očekuju da će imati više informacija kada predsednik Lutovac dodje i obrati se.

"Spremni smo da čekamo dok se ne pojavi, jer za nekog ko se nalazi na takvoj poziciji ne priliči da se ne pojavi i da razgovara s nama, jer to je sve što želimo - da razgovarmo", precizirala je Božić.

Prema navodima Tanjugovog izvora, Predsedništvo DS je raspustilo omladinu prvi put u istoriji te stranke, ali i Gradski odbor Beograda i još desetak odbora, tako da DS sada, kako kaže, više ima raspuštenih i neaktivnih odbora u odnosu na ukupan broj, a sve to, kako bi predsednik stranke imao kvorum na Glavnom odboru.