Biznis Vesti
Industrijska proizvodnja u oktobru veća za 0,5 odsto

Industrijska proizvodnja u oktobru veća za 0,5 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru 2019. godine za 0,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u odnosu na prosek u prošloj godini beleži rast od 10,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Najveći uticaj na međugodišnji rast industrijske proizvodnje imali su proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja papira i proizvoda od papira, proizvodnja motornih vozila i prikolica i proizvodnja derivata nafte.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u oktobru je, na mesečnom nivou, bila manja za 0,1 odsto, dok je prerađivačka ostvarila rast od 0,9 odsto. Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar pokazuje da je ukupna industrija ostvarila rast od 0,6 odsto, a da je prerađivačka porasla za 2 odsto u odnosu na prosek 2018. godine.

U oktobru je, na godišnjem nivou, sektor prerađivačke industrije zabeležio rast od 1,5 odsto, sektor rudarstva pad od 1,6 odsto, i sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 4,2 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u oktobru je proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, porasla za 4,3 odsto, a kapitalnih proizvoda za 2,3 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

Pročitajte još

S druge strane, pad je zabeležen kod proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 1,5 odsto, energije od 2,1 odsto, i trajnih proizvoda za široku potrošnjuod 5,5 procenata.

U periodu januar-oktobar 2019. godine, industrijska proizvodnja beleži pad od 0,7 odsto međugodišnje. Obim industrijske proizvodnje je u oktobru na godišnjem nivou zabeležio rast kod 16 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 45 odsto, a pad kod 13 oblasti, sa učešćem u strukturi industrijske proizvodnje od 55 odsto.