Od kazančeta do olimpijade 1

Urnebesne avanture Asteriksa i Obeliksa koje, već drugu godinu, objavljuje Čarobna knjiga u tvrdokoričenim albumima velikog formata, u punom koloru, tokom ovogodišnjeg, 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga (od 20. do 27. oktobra), nastavljene su u dva nova toma – četvorci i petici.

Epizode od 10. do 15, u svakoj knjizi po tri, sa potpisom Renea Gošininija (1926 – 1977) i Albera Uderca (1927), za koje su iskorišćeni legendarni prevodi Đorđa Dimitrijevića, koji je, za potrebe ovog izdanja, ponovo pregledao i doterao stare prevode (27 prvih epizoda), dvojicu galskih junaka vode odukradenog kazančeta, preko Hispanije izavadi pa vladaj “ispada”, do njihovog presvlačenja ulegionare, potrage zaštitom iz Avernije i, konačno, učešća naolimpijadi.

Sve to začinjeno je, naravno, sjajnim humorom i galerijom likova koji upotpunjuju sva taputešestvija.

Ovogodišnji laureat nagrade za publikovanje inostranih strip izdanja, u okviru 17. izdanja Međunarodnog salona stripa (od 26. do 29. septembra),Čarobna knjiga, najavila je 12 luksuznih tomova sa svih 36 epizoda koje su potpisali Gošini i Uderco, sve to, verovatno do sledećeg, 65. Sajma knjiga. A, kako su ostali joššestica,sedmica iosmica, moguće i ranije tokom 2020.

Što se tiče novih epizoda, koje dosad nisu prevođene na srpski, objavljene udesetki,jedanaestici idvanaestici (od 28. do 36. epizode), za njih se pobrinula, oslanjajući se na osnove koje je utemeljio Dimitrijević, prevoditeljka Melita Logo Milutinović, dobitnica nagradaMiloš N. Đurić iBranko Jelić za najbolje prevode s francuskog i, naravno, pasionirana ljubiteljkaAsteriksa.

Publici u Srbiji biće, paralelno, pružena i prilika da se upozna i s novim autorskim tandemom Feri – Konrad (Žan Iv Feri, Didije Konrad), koji je od 2013. preuzeo rad naAsteriksu. Zasad su, u mekom povezu, pojavio album,Asteriks na trci kroz Italiju, koji je 2017. objavljen u Francuskoj.

Sve u svemu, budućnost najpoznatijih gala širom sveta u sigurnim je rukama (Asteriks je jedan od najprevođenijih i najprodavanijih stripova svih vremena – 111 jezika i više od 370 miliona primeraka). A i čitaoci u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari