Najnovije vesti
Vesti Politika
PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Proglašena blokada RTS-a, pa performans pred Vladom (VIDEO)

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Proglašena blokada RTS-a, pa performans pred Vladom (VIDEO)

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu održan je večeras 52. put i protekao je u znaku obeležavanja godinu dana od kako se ovi skupovi građana održavaju. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je najavljena šetnja preko Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, međutim kolona se uputila ka RTS-u, gde su se susreli sa pristalicama Dveri i "proglasili blokadu", a tek potom je izveden performans u Nemanjinoj.

- Dobro veče, dobro došli na 52. protest, na godinišnjicu od kako je Srbija počela da seta. Hrabri ljudi, pre okruglo godinu dana počeli smo da šetamo, krenulo je u Kruševcu i od tada do danas šetamo svake subote, ni jednu nismo propustili - poručio je sa kamiona jedan od organizatora na početku večerašnjeg protesta.

Protest 1 od 5 miliona
Foto: M. Ilić / RAS Srbija
Protest 1 od 5 miliona

Okupljenima su se potom obratili novinar Srđan Škoro, koji je naveo da se nikada, da nije bilo protesta, ne bi saznalo za Jutku i Simonovića, niti bi opozicija napustila parlament i donela odluku o bojkotu, i studentkinja Valentina Reković, koja se zahvalila Kruševljanima koji su došli da podrže protest u Beogradu, nakon čega je kolona krenula u šetnju. Međutim, umesto prvobitno najavljene rute do zgrade Vlade u Nemanjinoj, učesnici protesta su se uputili u Takovsku ulicu, pred zgradu RTS-a, gde su se susreli sa pristalicama "Dveri" na sva tri ulaza i "proglasili blokadu RTS-a".

Šetnja je, nakon iznetih zahteva da se omogući gostovanje organizatora "1 od 5 miliona" na RTS-u, a da se liderima Saveza za Srbiju Borku Stefanoviću i Bošku Obradoviću omogući da učestvuju "u posebnoj emisiji", nastavljena ka Vladi Srbije.

Pred Vladom Srbije je izveden, kako su organizatori rekli, performans sa velikom krvavom košuljom. Krvava košulja, zapravo, jedna je od metafora protesta i simbolizuje prebijanje Borka Stefanovića, tada lidera Levice Srbije, u Kruševcu. Protest je inicijalno i počeo pre godinu dana pod sloganom "Stop krvavim košuljama".

Šetnja je završena ispred Nemanjine, pozivom prisutnima da se ponovo okupe sledeće subote od 18 sati na platou kod Filozofskog fakulteta.

Napadnut jedan od organizatora

Srđana Markovića, jednog od organizatora protesta "1 od 5 miliona", napao je večeras neidentifikovani muškarac maskiran kapuljačom. Marković je, kako su javili reporteri "Blica", pokušao da odbrani jednog građanina od istog tog muškarca, nakon čega je napadač nasrnuo na organizatora protesta, uhvatio ga za vrat i počeo da ga davi.

S obzirom na to da je policija bila u blizini, osumnjičeni za napad je uhapšen i legitimisan, a zatim i odvezen policijskim kolima. U organizaciji protesta naveli su da to nije prvi put da ta osoba napada učesnika protesta, a da je ranije i snimao govornike na kamionu.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Pročitajte još

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".