Sporazumi tzv. Kosova i Albanije se ne sprovode, "mini-Šengen" im pogoršava odnose

Vlade tzv. Kosova i Albanije su potpisale oko 50 sporazuma usmerenih na zajedničko upravljanje sa evroatlantskom vizijom, ipak, nije bilo konkretnih rezultata.

Izvor: B92

Subota, 30.11.2019.

15:17

Sporazumi tzv. Kosova i Albanije se ne sprovode,
Ilustracija: Depositphotos/ sezerozger

Vlade Kosova i Albanije su 2014. godine pokrenule inicijativu za svoje sastanke radi potpisivanja sporazuma, memoranduma i protokola usmerenih na zajedničko strateško upravljanje u oblasti bezbednosti, ekonomije, obrazovanja, piše Zeri.

Započeto je postizanje sporazuma nakon potpisivanja međuvladinog protokola o saradnji, koji predstavlja puni institucionalni okvir odnosa između Kosova i Albanije u svim oblastima.

Međutim, podseća se, da pet godina nakon potpisivanja mnogih Memoranduma o razumevanju, oni nisu sprovedeni.

Pored ekonomskih i trgovinskih prepreka između Albanije i Kosova, odnosi su nedavno pogoršani inicijativom za stvaranje "mini-Šengena" za zemlje Zapadnog Balkana, navodi Zeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: