Incko: Ne znam šta piše u Programu reformi BiH, čekam Dodika 1Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je nezadovoljan trenutnom situacijom u BiH i da je skeptičan kada je reč o formiranju novog Saveta ministara BiH.

Incko je, gustujući na sarajevskoj Face TV, rekao da su šanse za to 60 posto.

„Neke stvari idu presporo. Svi očekuju neku zahvalnost, ali posle 13 meseci (od održavanja opštih izbora u BiH) ne treba biti zahvalan. Ne mogu da gutam loše vesti. To je kao da svaki dan uzimaš kašiku otrova. Ponekad je to teško probaviti“, kazao je visoki predstavnik u BiH.

Na pitanje zna li šta je sadržaj dokumenta nazvanog Program reformi BiH, koji je 19. novembra usvojilo Predsedništvo BiH, Incko je odgovorio da ne zna i da je to paket „iza brave“, ali da će NATO odlučiti je li to ANP (Godišnji nacionalni program) ili ne.

„Kunem vam se da ne znam šta tamo piše, možda je to sramota, ali ni narod ne zna. Na kraju krajeva, NATO će u Briselu odlučiti je li to program o napretku ili obični papir na kopiranje“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, taj dokument neće ići „u Meku i Medinu ili Evropsku uniju, već na pravu adresu – u NATO“.

„BiH se sama zakonski obavezala da će ići tim putem i na kraju će biti NATO članstvo, to je zakonska obaveza. To će možda biti za 10 ili 50 godina, ali to je cilj“, kazao je Incko.

Dodao je da je pozitivno što se bilo šta poslalo, jer je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije govorio da u sedište NATO neće ništa poslati, ali je ipak poslao.

„Navodno se tamo ne spominje vojna neutralnost ni ANP, ali ne znam, nisam ja NATO, ni baba Vanga“, kazao je Incko.

Visoki predstavnik je naglasio da je pitanje članstva BiH u NATO pitanje države, dodavši da se nada da će se na početku sledeće godine znati stav NATO o Programu reformi.

Upitan šta ako taj dokument bude ANP, Incko je odgovorio da će „možda doći do nekog zemljotresa“.

„Moje iskustvo govori da i najveće vesti traju tri do četiri dana. Ako NATO kaže da nije ANP, Dodik može da otvori šampanjac“, rekao je on.

Na pitanje – ko je naterao Dodika da potpiše taj papir, Incko je odgovorio „oni su pronašli formulacije koje su prihvatljive za sve“.

„On (Dodik) je pragmatičan i položio je to na terazije. Mislim da mu je vlast bila važnija u tom trenutku. Verovatno je stavio na vagu može li to podneti i verovatno je odlučio da može“, ocenio je on.

Upitan zašto ne reaguje kao visoki predstavnik u BiH, osim zabrinutošću, Incko je kazao da je medjunarodna zajednica promenila filozofiju i pristup, te da se to odražava na njegovo delovanje.

„Ja sam lično bio spreman, ali Savet za primenu mira (PIK) bi mi trebao dati podršku“, kazao je.

Komentarišući Dodikove pretnje i komentare da je „smutljivac, kriminalac, ikebana koja ga se treba plašiti“, Incko je odgovorio da je „Dodik kukavica“ i da je još u martu 2012. godine u Beču izjavio da će ga (Incka) tući.

„Ja još čekam. Možda ću mu i ja dati prilog. Takodje je rekao da treba iskopati pokojnog Pedija Ešdauna (bivšeg visokog predstavnika) i da ga treba tužiti. Tu je prešao sve granice. O mrtvima se tako ne govori. Naravno, meni nije svejedno kad kaže da sam ja kriminalac, ali čekam ga“, zaključio je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari