Najnovije vesti
Vesti Hronika
"TEŠKE POVREDE PLUĆA I GLAVE" Dvojica radnika još uvek ŽIVOTNO UGROŽENA nakon nesreće kod Niša

"TEŠKE POVREDE PLUĆA I GLAVE" Dvojica radnika još uvek ŽIVOTNO UGROŽENA nakon nesreće kod Niša

Od osmoro povređenih u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila na auto-putu u blizini Niša, i u kojoj su tri osobe stradale, dvoje je životno ugroženo.

U naletanju šlepera na kombi auto-putu Beograd Niš kod Gornje Trnave poginule tri osobe a još osam ih je povređeno Foto: B. Janačković / RAS Srbija
U naletanju šlepera na kombi auto-putu Beograd Niš kod Gornje Trnave poginule tri osobe a još osam ih je povređeno

Svi su putnici kombija u kome je bilo 11 radnika koji su krenuli na gradilište u Leskovac. Prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziologiju KC Niš kaže za RTS da su dvojica najteže povređenih radnika na mehaničkoj ventilaciji, da zahtevaju podršku za održavanje hemodinamike i disanja, ali da se prati njihovo stanje i da se očekuje dalja stabilizacija.

Od osmorice povređenih, četvorica su sa lakšim povredama. Jedan od njih je na sopstveni zahtev otpušten na kućno lečenje, a ostala trojica će verovatno biti otpuštena danas.

Profesor dr Radmilo Janković, direktor klinike za anestezipologiju KC Niš kaže da se na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju nalaze četvorica pacijenata.

Doktor Janković
Foto: RTS / screenshot
Doktor Janković

- Dvojica od njih su definisani kao najteže povređeni i na mehaničkoj ventilaciji su. Njihovo stanje je stabilno. To jesu teške telesne povrede koje ugrožavaju život. Uglavno su to kontuzione povrede pluća i glave. Kod jednog pacijenta imamo i teške ortopedske povrede, karlice, obostranu fakturu rebara i kičmenog stuba - naveo je Janković.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima oni još uvek zahtevaju podršku za održavanje hemodinamike i disanja, ali se prati njihovo stanje i očekuje se dalja stabilizacija.

- Juče, odmah nakon prijemne obrade, trijaže i dijagnostike dvojica pacijenata su operisana. Povrede su bile takve da su zahtevali ortopedsko zbrinjavanje i tretman od strane plastičnog hirurga. Njihova hirurška intervencija je uspešno završena. U postoperativnom toku oni su stabilno, odvojeni su od aparata za disanje. Tu ne očekujemo neko dalje komplikovanje zdravstvenog stanja - naveo je Janković.

KC Niš
Foto: RTS / screenshot
KC Niš

Prema Jankovićevim rečima tim lekara koji je radio na zbrinjavanju povređenih je uigran i ekipa hitne pomoći iz Niša su izuzetno dobro reagovale i najteže pacijente su inicijalno dovele na reanimaciju u Urgnetni centar.

- Primili smo osmoro pacijenata. Mi smo uigrana ekipa, prekinuli smo elektivni hirurški program, oslobodili sale za operacije za eventualno zbrinjavanje većeg broja povređenih. Očekivali smo i možda dramatičniju situaciju - istakao je Janković.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslaova u Nišu uhapsili su G.B. (1973) iz Kraljeva, zbog postojanja osnova sumnje da izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.