"Forin afers": Gotovo je, SAD su izgubile

Kina je postala centralna sila u globalnoj politici, a kako piše američki list "Forin afers", od 2019. prevazišla je SAD po veličini diplomatske mreže.

Izvor: B92

Petak, 29.11.2019.

09:26

Maja Hitij/Staff/Getty images/Ilustracija

Decenijama je Vašington imao najveću takvu mrežu na svetu. Sada je ima Kina, koja može da se pohvali sa 276 diplomatskih misija - uključujući ambasade, konzulate i stalne misije pri međunarodnim organizacijama. SAD, s druge strane, imaju 273 diplomatskih misija, navodi list.

Ova promena bi mogla da predstavlja prekretnicu u takmičenju velikih sila.

Nekada su SAD uživale globalni primat u toj oblasti, ali sada se odnos izjednačava. Tako je Peking otvorio pet novih ambasada u poslednje dve godine: u Burkini Faso, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gambiji i Sao Tome Principeu.

Dok su Peking i Vašington izjednačeni po broju ambasada, Kina je neprevaziđena po broju konzulata u svetu - ima ih 96 dok SAD ima 88.

Ambasade reflektuju političku moć, a konzulati su odraz ekonomske snage. Fokus Kine na konzulate je u skladu s njenim usredsređivanjem na unapređenje ekonomske diplomatije u odnosu na tradicionalnu.

Tako je 41 konzulat Kine lociran u Aziji, a 28 ih je u Evropi.

To je u skladu s kineskom infrastrukturnom inicijativom Pojas i put, čija se vrednost meri trilionima dolara a cilj joj je da bolje poveže Kinu sa ovim regionima, navodi američki magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: