Dramatična završnica u Pioniru: Braun, uz zvuk sirene, srušio Valensiju

V. PRERADOVIĆ/N. STANOJČIĆ

28. 11. 2019. u 19:53

Trojkom američkog plejmejkera, u poslednjim momentima utakmice, crveno-beli su savladali španski tim 76:73

Драматична завршница у Пиониру: Браун, уз звук сирене, срушио Валенсију

Lorenco Braun i Čarls Dženkins foto: N. Paraušić

SA sat vremena zakašnjenja, Lorenco Braun postao je heroj pobede Crvene zvezde nad Valensijom (76:73), druge uzastopne u Evroligi. Utakmicu uzurpiranu velikim tehničkim problemima, trojkom uz zvuk sirene odlučio je američki plejmejker i time ukrasio svoju najbolju igru ove sezone. 

Kvar na semaforima u dvorani izazvao je skoro jednosatni prekid utakmice, ali i prekid u energetskom napajanju crveno-belih. Zvezda je u uvodna četiri i po minuta odbranom isključila sve udarne opcije Valensije, osim doskorašnjeg Partizanovog beka Marinkovića, raspoloženog za nadigravanje pred neprijateljski nastrojenim navijačima.

Pri vođstvu našeg tima 11:4, pao je sistem u nedavno renoviranoj hali „Aleksandar Nikolić“. Čekajući da li će tehnički problemi biti otklonjeni, sudije su poslale igrače na drugo zagrevanje. Kada je konačno mašina koja kontroliše semafore zamenjena drugom koja se koristi u ABA ligi, Zvezdina radna temperatura drastično je opala.

Španska ekipa dobila je dovoljno napadačke slobode za preokret do kraja verovatno najdužeg poluvremena u karijerama svih aktera ovog meča. Međutim, po povratku iz svlačionice Zvezda je izgledala kao da je vratila vreme dva sata unazad. Odnosno, kao pre tehničkog prekida.

Nanovo je sazidala odbrambenu tvrđavu neosvojivu za igrače Valensije. Glavni neimari bili su Simanić, Dženkins i Lazić, koji je paralelno igrao i najbolju napadačku utakmicu u sezoni. Zagrejala se i publika do tačke ključanja u 27. minutu, kada je popularni Đenka položio loptu uz faul za dvocifrenu prednost (58:47).

I drugi put se Zvezda isključila u ovoj utakmici, ali ne zbog tehničkog kvara. Zaboravila je na odbranu, od koje u najvećoj meri zavisi i njen napad. Za samo dva minuta poslednje četvrtine Valensija je na ramenima Dubljevića kreirala seriju 14-3 i preuzela kontrolu.    

Međutim, Braun je u tim trenucima preuzeo lidersku palicu i provukao tim do pobedničke šanse u poslednjem napadu. Logično, lopta je bila u njegovim rukama, par driblinga, „step-bek“ šut i navijačka erupcija. dvorani. Više nikome nije bilo žao što je proveo skoro tri sata na tribinama. 

C. ZVEZDA 76
VALENSIJA 73
(17:19, 20:22, 23:10, 16:22)
DVORANA „Aleksandar Nikolić“. Gledalaca: 6.087. Sudije: Gontas, Mantila, Zamojski.

C. ZVEZDA: Kuzmić, Čović, L. Braun 19 (4/7 za dva, 2/4 za tri, 6 as, 3 sk), Davidovac, Lazić 14 (4/7 za dva, 2&4 za tri), Faje 4 (8 sk), Beron 8, Dobrić 3, Gist 6, Dženkins 9, Simanić 4, Odžo 9. 

VALENSIJA: Kolom, Marinković 11 (3/5 za dva, 1/3 za tri), Lojd 6, Endur 9, Abalde 10, Laberi 4, Tobi 4, Motum, Dubljević 22 (4/7 za tri, 8 sk), Vives 4, San Emeterio, Dornekamp 3.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Бајо Пивљанин

28.11.2019. 22:25

Као и сваку утакмицу до сада,Филип за 8 минута,без учинка,- 6 поена.Без њега,Звезда је добила највеће појачање ове сезоне.

Bane

29.11.2019. 07:48

@Бајо Пивљанин - Ne smarajte više sa Filipom Čovićem. Dečko za razliku od nekih drugih uvek gine na terenu. Ima bar pet igrača u ekipi koji igraju lošije od njega. Gist je bio ubedljivo najgori sinoć, a ima najjači ugovor. Uostalom, Čović se povredio vrlo brzo, pa nije ni ulazio u igru u drugom poluvremenu.

Vatro Marx

29.11.2019. 08:29

Zvezdo prava si zvezda pobijediti Valencijuto je stvarno pamet znajne i maksimalnozalaganje . Kosarkasi B C Valencije su vec godinama u samom vrhu Europe, i igraju kvalitetnu kosarku. Sve cestitke K K C. Zvezdi.