Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
PDP će političkim akterima, akademcima i NVO ponuditi sporazum, evo šta on predviđa

PDP će političkim akterima, akademcima i NVO ponuditi sporazum, evo šta on predviđa

Predsedništvo PDP pozvalo je sve političke aktere u Republici Srpskoj da svoja politička delovanja i poteze usklade sa vitalnim interesima Srpske, njenim ustavnim uređenjem, kao i ustavnim uređenjem BiH koje se zasniva na dvoentitetskom uređenju, konstitutivnosti tri naroda i snažnoj autonomnoj poziciji RS.

PDP Predsednistvo sednica Foto: PDP / RAS Srbija
PDP Predsednistvo sednica

-PDP će u narednom periodu drugim političkim akterima, nevladinim organizacijama, akademskoj javnosti i građanima Srpske ponuditi sporazum o najvažnijim političkim, ekonomskim i socijalnim interesima RS, a kojim će se zacementirati najvažnije odrednice nacionalne i državne politike Republike Srpske. Najvažnija tačka tog sporazuma biće insistiranje na tome da nijedan pojedinac i funkcioner ne može individualnim aktima da ugrožava najvažnije elemente politike Srpske, a što je, po našem dubokom uverenju, trenutno osnovni problem Republike Srpske koji je našu zemlju i naš narod doveo u izuzetno rizičnu i nepredvidivu situaciju – navodi se u zaključcima Predsedništva usvojenim sinoć, piše Srpskainfo.

Predsedništvo PDP smatra da je nakon izgubljenih 13 meseci bitno da je koalicija SDA, SNSD i HDZ BiH konačno preduzela korake ka formiranju novog Saveta ministara BiH. S druge strane, Predsedništvo PDP smatra nedopustivim da se ključni dokument „Programa reformi BiH“, usvojen od strane Predsedništva BiH, šalje u sedište NATO saveza u Brisel mimo znanja, konsultacija i odluka u Narodnoj skupštini RS.

-Pogotovo je skandalozno što je ovaj dokument dogovoren, usvojen i biće poslat u Brisel mimo očiju javnosti RS i njenih institucija, i pored mnogih odluka, zaključaka, rezolucija i deklaracija usvojenih od strane iste vladajuće koalicije okupljene oko SNSD. Imajući sve navedeno u vidu, Predsedništvo PDP traži da se konačno skine tajnost sa dokumenta i isti predoči Narodnoj skupštini RS i njenoj javnosti – stav je PDP.

Kako dodaju, odlukom srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da usvoji „Program reforme BiH“ i isti sakrije i od institucija i od javnosti Republike Srpske, ne samo da je ponižen dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i njenih građana, nego je stvorena situacija u kojoj je srpski član Predsjedništva BiH omogućio saradnju i put BiH u NATO savez, pri čemu je RS ostala bez bilo kakve uloge u toj saradnji i na tom putu.

Kada je reč o izboru Saveta ministara BiH, Predsedništvo PDP izražava zabrinutost zbog činjenice da koalicioni partneri SNSD, SDA i HDZ BiH osim usvajanja „Programa reformi BiH“ i raspodele fotelja nisu usaglasili niti jedno drugo pitanje koje je istinski važno za egzistenciju građana.