Dobrica Veselinović: Kriv sam što sam organizovao protest zbog pogibije radnika 1Foto: Inicijativa ne davimo Beograd (Arhiva)

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da je počelo suđenje njihovom aktivisti Dobrici Veselinoviću zbog organizovanja protesta u Beogradu povodom smrti dvojice radnika na gradilištu „Beograda na vodi“ u septembru 2018. godine.

„Mi sudske pozive ne izbegavamo. Mi se ne krijemo iza poznatih roditelja, niti pokušavamo da rupama u zakonu i drugim metodama zaobiđemo kazne. Da, krivi smo što smo 14. septembra ispred Vlade Srbije organizovali protest ‘Koliko vredi život u Srbiji’ kao reakciju na smrt dvojice radnika“, prenela je Inicijativa odbranu koju je pred sudom izneo Veselinović.

Veselinović je pred sudom dodao da su „krivi“ što su organizovali protest na kojem su ukazali na odgovornost Vlade i Ministarstva građevinarstva za smrt radnika, rekavši i da on, kao organizator, prihvata „punu odgovornost za ovaj čin, i da je spreman da snosi sve posledice“.

Inicijativa je podsetila da su 2018. godine na gradilištima u Srbiji poginula 53 radnika, a više stotina je povređeno na radu. Od januara 2013. do kraja 2017. godine, 187 ljudi je umrlo zbog povreda na radu.

„Ne davimo Beograd nastaviće i ubuduće da organizuje proteste, akcije i reagovanja na brojna kršenja ljudskih i radnih prava u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari