FOTO: Orao krstaš kao skoro izumrla vrsta dobio mural na zgradi u Beogradu

Orao krstaš, simbol sa nacionalnog grba, dobio je mural u Beogradu.
Kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, usled nebrige orao krstaš je u Srbiji doveden na rub opstanka sa svega jednim gnezdećim parom na severu Banata. Ova činjenica bila je inspiracija umetniku Petru Popoviću – Pirosu, da svojim muralom prenese poruku "Odgovornost je naša za orla krstaša".
 
"Iza mog novog murala koji je osvanuo na jednoj dorćolskoj zgradi stoji priča o opstanku i o naporu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da orla krstaša spase od iščezavanja sa našeg neba. Oni tokom gnezdeće sezone danonoćno čuvaju poslednje gnezdo iz koga zahvaljujući tome već tri godine uspešno izleću novi mladunci krstaša", kaže Piros i dodaje.
 
Da poruka koja se nalazi na samom muralu nije slučajno tu, govori činjenica da je jedan od osnovnih razloga drastičnog smanjenja populacije orla krstaša upravo ljudski faktor. U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je upotreba zabranjenih otrova u poljoprivredi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni desetkovala populaciju orla krstaša. Kada se tom problemu doda i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezna, manjak plena i uznemiravanje, dolazimo do toga da je intenzivna briga koju Društvo trenutno sprovodi kada je u pitanju ova vrsta više nego neophodna.
 
Kako navode, pred Društvom su brojne aktivnosti, a sredstva prikupljena tokom kampanje "Lavovski za orlove" biće upotrebljena za postavljanje novih gnezda, istraživanje, obnovu staništa, obezbeđivanje plena na teritoriji orla krstaša, program čuvanja gnezda, sadnju stabala, postavljanje livestream kamera za nadzor gnezda i obeležavanje ptica satelitskim odašiljačima.
  • Sremac

    29.11.2019 07:31
    Orlovi
    Odlično izgleda. Mada, mislim da bi bilo bolje da je jedno veliko platno stavljeno preko Narodne skupštine u Beogradu. To je ptica sa našeg grba. Zaslužuje i više i bolje!
  • milenko

    29.11.2019 07:04
    :-(((
    Da nije previše tužno i žalosno bilo bi smešno. Sve o'v'love smo pobili-preparirali i potrovali. Svbija :-(
  • Vlada

    28.11.2019 17:11
    Mural za srbina
    Trebalo bi da naprave mural sa sleperima, heklerima, audijima i splavovima, diplomama i jagnjetinom, plazom u Sopotu, mikrofonom i harmonikom, i naravno žvalurdan, a srbin kao vrsta u izumiranju da gleda u to dok, dok se seća boljih vremena, a voda mu na usta izlazi, bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.