Četvrtak, 28.11.2019.

10:31

Makron je spreman: Pismo je poslato Putinu

Makron izjavio da je spreman da razmotri predlog ruskog lidera Vladimira Putina o uvođenju moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u EU.

Izvor: Sputnjik

Makron je spreman: Pismo je poslato Putinu
Sean Gallup/Staff/Getty images

To piše list "Frankfurter algemajne", koji je imao uvid u pismo koje je predsednik Francuske poslao Putinu.

Kako je saopštio nemački list, 23. oktobra je Makron poslao odgovor, u kom se navodi da Putinovu inicijativu treba pažljivo proučiti u bilateralnim i višestranim formatima.

Krajem septembra, portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin poslao šefovima "glavnih država Evrope i Azije" pismo o problemu raketa srednjeg i kratkog dometa. NATO je potvrdio prijem pisma, ali čelnici Alijanse nisu smatrali da predlog zaslužuje razmatranje.

Ranije je francuski lider u intervjuu za časopis "Ekonomist" izjavio da je "NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar saveza, što se može okarakterisati kao smrt mozga".

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi drugog avgusta. Inicijator su bile SAD, koje su optužile Rusiju da ne poštuje sporazum, dok je Moskve sve optužbe negirala.

Eksperti se plaše da bi to moglo da izazove trku u naoružanju, piše Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: