UHAPŠENA DAKTILOGRAFKINJA ŠABAČKOG TUŽILAŠTVA: Narko-dilerima odavala strogo poverljive tajne!
Foto: Privatna Arhiva

OTKRIVENA

UHAPŠENA DAKTILOGRAFKINJA ŠABAČKOG TUŽILAŠTVA: Narko-dilerima odavala strogo poverljive tajne!

Crna Hronika -

Mutne radnje: Danka Popović, zapisničarka u Višem tužilaštvu, sumnjiči se da je kriminalcima govorila kad su stavljeni na mere i tako ugrožavala istrage

Danka Popović (36), daktilografkinja u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, uhapšena je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je tokom ove godine, u više navrata, otkrivala strogo poverljive službene tajne o praćenju i prisluškivanju osumnjičenih osoba!

Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, Danka Popović službene informacije koje je saznavala na poslu, kako se sumnja, odavala je narko-dilerima i ljudima iz kriminalnog miljea.

foto: Privatna Arhiva

Pomagala kriminalcima

- Kao daktilografkinja, bila je u prilici da čuje odluke o naredbama da se pojedine osobe stave na mere, tj. prate i prisluškuju. Te informacije, kako ukazuju prikupljeni dokazi, prenosila je dalje ljudima iz podzemlja i na taj način im pomagala da izbegnu pravdu i ne budu otkriveni i uhapšeni - otkrivaju izvori upućeni u istragu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da se sumnja da je zapisničarka strogo poverljive podatke koje je saznavala na poslu otkrivala zainteresovanim osobama, i tako ugrozila brojne istrage, ali i ljude koji su radili na njima.

Posebne dokazne radnje

- Popovićeva je u svojstvu daktilografa-zapisničara Višeg javnog tužilaštva u Šapcu, koja je bila zadužena za obradu inicijativa za primenu posebnih dokaznih radnji nadzora, komunikacije i kretanje osumnjičenih lica, u više navrata tokom 2019. neovlašćenim osobama saopštavala službene tajne sa informacijama prema kojima osumnjičenim licima je u toku primena posebnih dokaznih radnji. Na taj način su ugrožene brojne operativne obrade i bezbednost posupajućih službenika MUP i BIA - saopštilo je juče Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je, kako se navodi, akciju sprovelo u saradnji sa SBPOKm i BIA, a osumnjičena će u narednih 48 sati biti privedena na saslušanje.

Kazna PRETI JOJ ROBIJA

Danki Popović, kako je saopšteno iz tužilaštva, stavlja se na teret da je počinila krivično delo iz oblasti Zakona o tajnosti podataka. - Za onoga ko neovlašćeno učini dostupnim podatke ili dokumenta koji su mu povereni ili do kojih je na drugi način došao, a koji predstavljaju tajne podatke i nose oznaku tajnosti „strogo poverljivo“, zakonom je predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora - navodi se u zakonu.

Kurir.rs/ J. Spasić Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track