Umesto 80.700 dobiće - 2.017 evra: Brega, ipak, ostaje bez tražene odštete od Hajnekena

Novosti Online

28. 11. 2019. u 00:15

Problem je što obe strane moraju da pokriju sudske troškove, pa je odštetni iznos smanjen za trećinu

Уместо 80.700 добиће - 2.017 евра: Брегa, ипак, остаје без тражене одштете од Хајнекена

Foto T. Ćirić

Muzičar Goran Bregović jeste dobio presudu povodom tužbe koju je podneo protiv kompanije "Hajneken" zbog neovlašćenog korišćenja njegovog autorskog dela, ali izgleda da sam novčani iznos neće dobiti! Da podsetimo, čuveni Brega je podneo zahtev sa iznosom od čak 80.700 evra protiv "Karlovačke pivare", koja je u vlasništvu brenda "Hajneken", jer su bez dozvole koristili hit "Bitanga i princeza" tokom turneje "Karlovačko lajv 2007" . Ali, kako je navela njegova pravna zastupnica Helena Huđek, taj odštetni iznos je smanjen čak na trećinu novca.



- Imali smo dve prvostepene presude u kojima je sudija Dobronić presudio u korist Bregovića. Ali, onda je presuda u celini odbačena na Visokom trgovačkom sudu, da bi kasnije bila prihvaćena njena pravna osnova, a sam odštetni zahtev smanjen na svega 27.000 evra, objašnjava Bregin advokat Helena Huđek.

Problem je u tome što je naloženo da obe strane u pravnom postupku pokriju svoje troškove, i nakon tih svih dažbina, osnivač "Bijelog dugmeta" bi na kraju ostao sa svega 2.017 evra. Bregovićeva advokatica najavljuje tužbu Ustavnom sudu. Ona smatra da bi Sud za ljudska prava u Strazburu sigurno doneo sasvim drugačiju odluku, naročito jer je Bregović ipak svetsko ime, a povređena su mu sva autorska i moralna prava.

"Hajneken" se i zvanično obratio javnosti rečima nakon presude:

- Poštujemo autorska prava, domaće muzičare, kao i celokupnu scenu, što se najbolje ogleda u dugogodišnjem podržavanju uspešnih platformi poput "Karlovačkog lajv". Uredno smo izvršili svoje obaveze prema tužitelju iz predmetne presude.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gio

28.11.2019. 00:34

Brego krao si i ti sad vidis kako je to. I zašto te iggi pop i kusturica više ni u usta ne stavljaju. Plagijator si veliki i to dobro znaju ljudi upućeni i muziku

pinokio

28.11.2019. 08:40

E da se prekrstim i levom i desnom. Brega koji je najveci lopov i kradljivac tekstova, muzike , aranzmana uopste autorskih prava da nekog tuzi da je njega pokrao . Kumim te Bogom. Pre par godina sam kafenisao u Cikagu sa dobrim drugarom ( Jevrejin , koji se zenio Srpkinjama i ziveo 12 godina u Srbiji , perfektno govori srpski , inace saradjivao sa grupom SMAK) i on mi je pricao koga je sve Brega pokrao ( a koga nije ) onako natenane . I sad Brega tuzi nekoga za to isto . Auuuuuuuuuuuu

Jovan

28.11.2019. 09:23

Neshvatljivo je da Bregovic Goran trazi novcanu odstetu za "autorka prava" a da nije komponovao ni jednu autorsku pesmu vec preuzimao ili citave pesme ili po pet taktova od svake, pakovao u "eklekticki omot". Nije mesto da se pomenu potpisivanje i uzimanje honorara za Ederlti, Lubenicu i sabanove pesme kao i Tabakeru za Colica i Kusturicu , jednu portugalsku fado pesmu. Itd, itd. Dakle samo je pitanje odakle obraza traziti odstetu za pozajmljena dela ?

Рашо

29.11.2019. 09:14

Господо коментатори, молим да ме упутите у тајне тих Бреговићевих крађа. Не у све, како кажете, само за баш ову песму Битанга и принцеза. Од кога и како је то украдено? Молим Вас, не дозволите да ми живот прође у заблуди!