• Search form

27.11.2019 | 18:07

Zvezda filma Martin Eden na FAF-u

Zvezda filma Martin Eden na FAF-u

Mlada francuska glumica Džesika Kresi (Jessica Cressy) predstavila je na 25. Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu uzbudljiv i slojevit film “Martin Eden”, koji je prema istoimenom romanu Džeka Londona režirao Pjetro Marčelo, premestivši radnju sa početka 20. veka u Napulj 70-ih godina.

“Marčelo je vrlo produktivan reditelj, radi već 20 godina i ovo mu je 12. film. Snimio ga je tako što mu je njegov prijatelj, scenarista Mauricio Brauči preporučio da pročita roman Džeka Londona. Odmah je poželeo da ga ekranizuje smatrajući da je njegova tema u suština vrlo savremena”, rekla je Džesika Kresi 27. novembra na konferenciji za novinare FAF-a u Kombank dvorani.

Filmska adaptacija poznatog američkog romana s početka 20. veka, nastala u koprodukciji Italije, Francuske i Nemačke, prikazuje siromašnog mornara Martina (igra ga Luka Marineli) i njegove težnje da postane pisac kako bi se klasno približio buržoaskoj porodici svoje verenice Elene (Džesika Kresi). Radnja filma stilski podražava različite epohe 20. veka, a prema rečima Džesike Kresi, Marčelo se igra vremenskim periodima, kreira scene koje mogu da podsećaju na 30-te godine i doba fašizma ili na 70-te sa modom disko klubova, namerno čineći da priča ne bude strogo vremenski definisana.

“Poenta je u priči o čoveku koji se susreće sa kulturnim predrasudama i postaje žrtva uspeha. To je tema relevantna za čitav 20, ali i 21. vek”, rekla je Džesika Kresi.

Uloga Elene je njen debi u dugometražnom igranom filmu, a dobila ju je gotovo slučajno, na prvom kastingu na koji je otišla. “Radila sam na filmu u oblasti produkcije i distribucije, sretala razne agente. Jedna kasting direktorka smatrala je da bih mogla da igram ovu ulogu i preporučila me je Marčelu, koga inače cenim. Doživela sam to kao lični izazov i odlučila da pokušam”, rekla je Džesika Kresi.

Na audiciji je imala jaku tremu budući da nije glumica, ali je reditelj u njoj video ono što mu je potrebno za autentični lik mlade, nevine devojke. “Tokom snimanja insistirao je da ne glumim nego da budem ono što sam. Govorio je da je Elenu baš tako zamišljao, mada to meni i nije kompliment jer ova junakinja nije baš sjajna kao osoba, posebno u odnosu prema muškarcima. Distancirana je i zarobljena u svom buržoaskom miljeu. Istina, menja se zbog ljubavi, ali prekasno”, dodala je Džesika Kresi.

Posle premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je Luka Marineli nagrađen za glavnu mušku ulogu, film “Martin Eden” postigao je priličan uspeh u italijanskim bioskopima.

“Italijani su ponosni na Marinelija koji je bio u konkurenciji sa Hoakinom Finiksom (Džoker). Ja sam imala posebnu tremu pred prikazivanje u mojoj zemlji. Srećom, i u Francuskoj smo dobili dobre ocene”, rekla je Džesika Kresi, dodajući da je film otkupljen za distribuciju u velikom broju zemalja.

“Martin Eden” će se posle FAF-a. na kojem je deo Glavnog programa, prikazivati i u bioskopima u Srbiji.

Jubilarni FAF počeo je 22. novembra kanskim pobednikom “Parazit” južnokorejskog reditelja Bong Džo-hoa, uz podsećanje na lik i delo slavnog domaćeg reditelja Dušana Makavejeva, kome je i posvećen. Do 30. novembra na programu je ukupno 90 filmova, od kojih je 12 u konkurenciji za nagrade.

Festivalski sajt je faf.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno u prilogu (pdf).

*Foto: Tanja Drobnjak

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav