27. novembar  2019. 16.45  | Izvor: Tanjug

Skup na Kalemegdanu povodom godišnjice smrti Ive Lole Ribara

BEOGRAD -

Na Grobnici heroja na Kalemegdanu danas je održan spomen miting povodom godišnjice smrti revolucionara Ive Lole Ribara, jednog od organizatora i vođa omladinskog antifašističkog pokreta u toku Narodnooslobodilačkog rata, koji je na današnji dan 1943. godine poginuo na Glamoč polju.

Spomen miting organizovali su Savez udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije i Odbor veterana graditelja Beograda, čiji je predsednik dr Slobodan Ristanović rekao da je cilj ovog okupljanja da se oživi sećanje na najomiljenijeg omladinskog rukovodioca, čije su zasluge u širenju narodno-oslobodilačke borbe protiv fašističkog okupatora neprocenjive.

On je podsetio da je Ivo Lola Ribar bio politički sekretar legendarnog centralnog komiteta SKOJ i član vrhovnog štaba narodno-oslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, kao i jedan od prvih narodnih heroja Jugoslavije, te da je poginuo 27. novembra 1943. godine, prilikom neprijateljskog vazdušnog napada na avion kojim je trebalo, kao šef prve vojne misije NOV i POJ, da otputuje u Štab savezničke komande za Bliski istok, u Kairu.

O liku i delu Ive Lole Ribara govorio je i književnik i diplomata Miloje Popović Kavaja, koji je podsetio da je Ribar, pored velikog doprinosa u narodno-oslobodilačkom ratu, bio i član prve redakcije agencije Tanjug.

Ovom događaju prisustvovali su i članovi SUBNOR, drugih boračkih organizacija, članovi novoosnovanog Kluba akcijaša studenata Pravnog fakulteta i OKUD Ivo Lola Ribar, koje neguje uspomenu na ratne tradicije. . .

Ivo Lola Ribar je za narodnog heroja proglašen 18. novembra 1944. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 1948. preneti u Beograd i sahranjeni u Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu.