Nastavljen protest u Pirotu: Posle napada migranata, građani se plaše za svoju bezbednost

Protest ispred Tranzitno-prihvatnog centra "Četvrti kilometar" kraj Pirota u kome borave migranti danas je nastavljen, a taksistima su se pridružili i građani.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

14:53

Nastavljen protest u Pirotu: Posle napada migranata, građani se plaše za svoju bezbednost

Gradonačelnik Vladan Vasić apelovao da se ne šire mržnja i ksenofobija.

Protest je pokrenut juče zbog napada migranata na jednu taksistkinju koja ih je vozila do prihvatnog centra.

"Ovde sam da podržim taksiste i građane zbog nasilništva i bezbednosti. Plašim se za svoju bezbednost", rekla je Piroćanka Marija Milojković.

Taksista Milan Tošić je kazao da oni zahtevaju da se migrantima ograniči izlazak do 10 sati uveče kako ne bi ugrožavali ni taksiste ni građane Pirota.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da je upoznat s nemilim događajem i napadom migranata na taksistkinju i apelovao na građane da ne šire mržnju i ksenofobiju.

"Odmah smo reagovali. Poslao sam sekretara Saveta za saobraćaj u Prihvatni centar. Razgovarao je sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije a ja sa predstavnicima MUP-a. Mislim da nema mesta panici, iako je svaki incident koji se desi u gradu, nemio. U ovom trenutku, ne treba da širimo ksenofobiju i svi treba da radimo na bezbednosti", rekao je Vasić.

On je naveo da je predlog grada da Komesarijat za izbeglice strože nadgleda puštanje migranata u grad, a da MUP poveća aktivnosti oko javnog reda i mira u gradu.

"Naš predlog je da se obavlja kontinuirana obuka i razgovor sa migrantima kako treba da se ponašaju u gradu. S druge strane, molim građane da ne širimo mržnju i ksenofobiju i bezrazložan strah i da budemo oprezniji, jer, incidenti u Srbiji, nisu nemogući. Svi treba da radimo na povećanju lične i kolektivne bezbednosti. Bićemo i dalje u kontaktu sa Komesarijatom i MUP-om", rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.

Pre dva dana napadnuta je taksistkinja Natalija Rangelov koja je izjavila da su je trojica migranata u ponedeljak uveče napala dok ih je vozila do prihvatnog centra, da su je psovali, zapalili joj kosu i da ju je jedan udario.

Pirotski taksisiti su juče počeli protest pošto je policija saopštila da je proverila prijavu napada migranata na taksistkinju, ali da je Osnovno javno tužilaštvo procenilo da nema elemenata krivičnog dela, a sudija Prekršajnog suda utvrdio da nema ni elemenata prekršaja.

U Tranzitno-prihvatnom centru "Četvrti kilometar" smešteno je 177 migranata, uglavnom muškaraca samaca, a najviše je iz Avganistana - 84.

Pirotski prihvatni centar je jedan od ukupno 14 prihvatnih centara za migrante u Srbiji. Prva grupa migranata primljena je u taj centar 2016. godine. U to vreme otvoreni su i prihvatni centri u Divljanima kraj Bele Palanke i u Dimitrovgradu. Prihvatno tranzitni centru su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije.

Podsetimo, pirotski taksisiti protestovali su nakon što su Osnovno javno tužilaštvo i Prekršajni sud procenili da napad na taksistkinju nije krivično delo, a ni prekršaj.

"Sinoć oko pola šest sam primila trojicu koji su tražili da ih odvezem do naselja na Četvrtom kilometru. Čim su seli počeli su da pale cigarete, da mi dobacuju nepristojne reči, a jedan mi je čak opsovao majku srpsku. Pokušala sam da ih smirim, ali nije vredelo, nastavili su sa vulgarnostima i počeli fizički da nasrću na mene. Jedan me je dohvatio za glavu i upaljenom cigaretom počeo da mi pali kosu. Zaustavila sam auto i počela da bežim. Nekako sam uspela da im umaknem, ali ovo im nije prvi put da se ponašaju tako bezobzirno i bezobrazno, čak i prema kolegama muškarcima", rekla je napadnuta taksistkinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: