Rusija prodala deo Gasproma nepoznatom kupcu za tri milijarde dolara

Ruski gigant Gasprom objavio je da je zaradio skoro tri milijarde dolara prodajom 3,6 odsto vlasničkog udela kupcu čiji identitet nije objavljen.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

18:27

Rusija prodala deo Gasproma nepoznatom kupcu za tri milijarde dolara
Foto: Epa, Sergei Ilnitsky

Agencije prenose da su deonice prodate preko Gaspromove podružnice, uz popust od 11 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju tržišta prošle srede.

Udeo od 3,6 odsto čine trezorske deonice koje su prodate po ceni od 220,72 rublja po deonici, što znači da je kompanija prodajom ostvarila prihod od 187,7 milijardi rubalja (2,95 milijardi dolara).

Ruska kompanija je sličnom transakcijom u julu prodala 2,9 odsto vlasničkog udela, uz popust od pet odsto, za 2,2 milijarde dolara, piše portal Investitor.me.

Iako Gasprom nije dužan da objavi imena kupaca budući da su kupljene deonice manje od pet odsto, podaci Moskovske berze pokazuju da je u najnovijoj transakciji deonice kupio samo jedan kupac, ocenjuje Rojters.

U Gaspromu nisu odgovorili na pitanje Rojtersa da daju komentar na informaciju o prodaji deonica.

"Najvažniji rezultat dve transakcije je to što su se u novoj deoničarskoj strukturi pojavili novi deoničari s ukupnim udelom od 6,5 odsto", piše u saopštenju klijentima Sberbank CIB.

"Nije sigurno da su novi ulagači strateški, iako ukupni iznos ulaganja od 5,1 milijardu dolara upućuje na zaključak da jesu”, dodaju u Sberbank CIB-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: