BiH

Sedam policijskih službenika sjedi u osam kvadrata

Sedam policijskih službenika sjedi u osam kvadrata
Foto: N.N. | Sedam policijskih službenika sjedi u osam kvadrata

TUZLA - Vlada TK na jučerašnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima TK, a dio koji se odnosi na ovlaštenja direktora u rukovođenju Upravom policije dopunjen je u smislu da Vlada kantona, odnosno ministar, određuju prioritete, te da treba da budu blagovremeno informisani o značajnim događanjima.

Identične odredbe nalaze se i u Zakonu o unutrašnjim poslovima ostalih kantona u Federaciji BiH, tvrdi Vlada. Predloženim izmjenama definisano je da direktora Uprave policije, kada je spriječen, može zamijeniti policijski službenik koga on imenuje, odnosno glavni inspektor sa tri godine iskustva. Iz Vlade su kazali da im je intencija depolitizirati policiju i dići na viši nivo.

"Ja lično ne bih bio motivisan da uđem u kancelariju gdje je sedam policijskih službenika na osam kvadrata.  Trojica od tih sedam treba da ustanu da bi se izašlo u WC. Vrlo malo se polagalo računa da se tim ljudima obezbijedi prostor za rad. Ova vlada će pokušati da u idućoj godini obezbijedi prostor da bi ti ljudi mogli adekvatno raditi svoj posao, a to je želja svih građana ovog kantona", kazao je Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Kada je u pitanju Nezavisni odbor MUP-a TK, koji imenuje komesara, Brkić kaže da Vlada nijednu ingerenciju Odbora ne dotiče predloženim izmjenama. Nezavisni odbor i dalje će brojati sedam članova, a nijednog neće imenovati Vlada.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije