Zemljotres i u Hercegovini – oštećeni objekti, panika među građanima

Zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihterove skale pogodio je područje Hercegovine jutros u 10.20. Nema žrtava. Oštećeni su objekti u Nevesinju, Ljubinju, Berkoviću. I ovaj potres osetio se u Srbiji, Hrvatskoj.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini Stoca, 15 kilometara od Mostara.

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo štete na građevinskim objektima. Oštećena je zgrada Opštine, Gimnazije i Muzičke škole. Sa starih kuća otpadali su dimnjaci i delovi fasada.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže za RTS da je zemljotres pratila neverovatna buka.

"Tutnjala je zemlja, ljudi koji su stajali na livadi rekli su da im je ispod nogu tutnjilo. Kada se sve to sabere, mi smo dobro prošli – nemamo povređenih i bar za sada nemamo urušenih objekata, ali imamo značajno oštećenih", dodao je Avdalović.

Ukazao je da oko 2.000 učenika bilo u školama, ali da su nastavnici doneli pametnu odluku i da su đaci napustili školske zgrade, kao da ni sutra neće ići u školu.

Direktorka OŠ "Risto Proroković" u Nevesinju Mara Šaran kaže za RTS da su sva deca i svi zaposleni dobro i da nema povređenih.

Oštećen je objekat Osnovne muzičke škole u Nevesinju, a direktorka te škole Dragana Budalić ističe da su svi pregradni zidovi u učionicama oštećeni, ako i da je stepenište značajno napuklo.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, a učenici su poslani kućama. Oštećen je i objekat Opštine u Ljubinju.

Od potresa su se tresle zgrade, a podrhtavanje je trajalo prilično dugo, zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice.

"Bio je jak potres, trajalo je dugo. Odavno jači potres nisam osjetio na području Mostara", javljaju građani.

Komentare ostavljaju i građani drugih hercegovačkih gradova, ali i Dubrovnika.

"Naša zgrada od 10 spratova se dobro tresla petnaestak sekundi. Veoma ružan osjećaj. Bilo je zastrašujuće", napisao je jedan stanovnik Ilidže.

Podrhtavanje tla osetilo se i u Hrvatskoj i Srbiji.

Snažan zemljotres, jačine 6,4 jedinice po Rihteru, jutros u 3.54 pogodio je neposrednu okolinu albanskog grada Drača, a osetio se u celom regionu. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво