');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Grčki ministar spoljnih poslova sutra u poseti Skoplju

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias rekao je da Grčka radi na preduzimanju konkretnih inicijativa s ciljem da EU otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, prenosi TV Sitel.

Nikos Dendias Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA;
Nikos Dendias

On je u eksluzivnoj izjavi za MIA uoči sutrašnje posete Skoplju izrazio snažnu podršku Grčke evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

- Naša podrška za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom je pružena. Radimo na tome i preduzimamo konkretne inicijative u konsultacijama sa svim našim partnerima u EU s ciljem da se što pre donese pozitivna odluka. Svakako to ne znači da Skoplje treba da umanji intenzitet napora za usaglašavanje sa evropskim standardima - rekao je Dendias.

Komentarišući sutrašnju posetu Severnoj Makedoniji Dendias je rekao da dolazi u susednu zemlju koja će uskoro biti saveznik Grčke u NATO i u zemlji za koju očekuje da bude partner Grčkoj i u Evropskoj uniji u ne tako dalekoj budućnosti.

Pročitajte još

- Nadam se konstruktivnim susretima tokom moje posete koje će biti u korist za obe susedne zemlje i rezultate vidljive za građane - istakao je Dendias.

Kada je reč o Prespanskom sporazumu, šef grčke diplomatije je poručio da je to obavezujući sporazum za obe zemlje i dodao da će njegovo sprovođenje u celosti značiti dodatni podstrek za veći razvoj i prosperitet oba naroda.

- Poštovanje Prespanskog sporazuma je preduslov za nesmetan evropski tok Severne Makedonije i zbog toga treba da se dosledno i sprovodi. To znači napuštanje provokacija iz prošlosti, konsolidaciju dobrosusedskih odnosa i uzajamno poštovanje - objašnjava Dendias.

U okvirima oficijalne posete Severnoj Makedoniji, Dendias će se susresti sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Nikolom Dimitrovim, predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zaevim.