MMF u inspekciji u četvrtak

Vlada Srbije spremno dočekuje misiju Međunarodnog monetarnog fonda koja sutra stiže u Beograd, kaže ministar finasija Mlađan Dinkić.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.10.2005.

08:12

Default images

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže radi poslednje, šeste revizije trogodišnjeg finansijskog aranžmana sa SCG. Ministar finansija je rekao da će Vlada sledeće godine smanjiti javnu potrošnju za ukupno 25 milijardi dinara i o ušteda u zdravstvu, obrazovanju i vojsci, a postepeno će ukidati i pomoć društvenim preduzećima.

Uz to će do 28. oktobra morati da ubedi i predstavnike MMF-a, jer je restrikcija javnih rashoda njihov osnovni zahtev. Dolazak Misije je bio najavljen za 5. oktobar, ali je odložen da bi se napravila računica koliko će Zakon o penzijama opteretiti budžet.

"Mi smo u međuvremenu vodili intezivne pregovore elektronskom poštom i telefonom i mogu da kažem da smo uspešno završili tu prvu preliminarnu fazu pregovora i zbog toga ce biti kraća misija u Beogradu nego obično svega 8 dana. Mi ćemo spremni dočekati misiju", kazao je Dinkić.

Iako je priznao da je najveći problem Srbije deficit u penzionom i zdravstvenom fondu, ministar finansija nije želeo da kaže koliko će izdaci države za penzije sada, posle usvojenih amandmana, biti veći od planiranih. Ekonomisti ukazuju da je velika javna potrošnja bolest koja će Srbiju još dugo mučiti.

Dejan Šoškić sa Ekonomskog fakulteta kaže da je najveći prostor za smanjenje javne potrošnje u velikim javnim preduzećima koja još nisu restruktuirana. "To ne bi trebalo da se dešava pod spoljnim pritiskom, jer je to naš interes da ta preduzeća postanu efikasna, i da ih država više ne alementira", kaže Šoškić.

Ministar Dinkić očekuje da će vlada Srbije do kraja sledeće nedelje usvojiti budžet za 2006. godinu koji predviđa da se smanji broj zaposlenih u zdravstvu i uvede red u troenje u vojsci. Država više neće davati novac ni Fondu za razvoj, niti pomoć za izvoznike.

Kovačević: Natezanje i naredne godine

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, kaže da i dolazak delegacije MMF-a može biti tumačen pozitivno, odnosno da to znači da se pregovori nastavljaju. "Ja sam veliki optimista jer ni mi, kao veliki dužnici, ni MMF, kao jedan od naših poverilaca, ne možemo dozvoliti da izostane rešenje. Mi imamo nekoliko krupnih problama, jedan od njih je i veliki dug, a s tim će bitti povezan budžet. Neophodno je naći izvore za finansiranje pogromne javne potrošnje, a država bi kroz tranziciju trebalo da se uzvuče iz nekih priča da bi više ostalo stanovništvu i privredi, od ukupnog društvenog proizvoda", kaže Kovačević.

"Rast infalcije, što je takođe problem, izazvan je i javnom potrošnjom, ali i neskladom fiskalne i monetarne politike. Ove godine nas je MMF stalno pritiskao da smanjimo javnu potrošnju, što s novim penzionim zakonom nije urađeno u meri u kojoj je to traženo, a očekujem da ćemo se i naredne godine s MMF-om natezati oko javne potrošnje i budžeta", kaže on.

NBS: MMF-u će biti predočene mere

Misiji Medjunarodnog monetarnog fonda biće predočene konkretne aktivnosti za smanjenje javne potrošnje u Srbiji, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije. Mere za smanjenje javne potrošnje, kako se dodaje, treba da doprinesu da se efekti usvojenih amandmana na penzijski zakon ne odraze negativno na dogovoreno smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu.

"Dolaskom Misije MMF-a na pregovore o proveri pete i o poslednjoj, šestoj reviziji aktuelnog finansijskog aranžmana sa tom medjunarodnom institucijom, stvoreni su uslovi za njegovo uspešno okončanje do kraja godine", navodi se u saopštenju NBS.

NBS podseća da je, u slučaju pozitivnog ishoda pregovora sa Misijom Fonda, za uspešan završetak tog aranžmana neophodno da to u decembru pozitivnom ocenom potvrdi i Bord direktora MMF-a, što znači, kako se ističe, da usvajanje nekih dokumenata, pre svega budžeta za 2006. godinu, treba u tom roku da dobije i neophodnu parlamentarnu potvrdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: