Srbija u regionu druga po Indeksu prosperiteta, najbolje plasirana u bezbednosti, obrazovanju i uslovima života

Zemlje Zapadnog Balkana su u poslednjih 10 godina ostvarile napredak u opštem prosperitetu, ali uglavnom zaostaju po pitanju napretka u ličnim slobodama, društvenoj koheziji i životnoj sredini, pokazuje godišnji Indeks prosperiteta Instituta Legatum iz Londona.
Srbija u regionu druga po Indeksu prosperiteta, najbolje plasirana u bezbednosti, obrazovanju i uslovima života
Foto: Pixabay
Na globalnom nivou, navodi se u izveštaju, prosperitet nastavlja da se poboljšava i svet je prosperitetniji nego što je ikada bio. S druge strane, jaz između zemalja s najboljim i najgorim rezultatima nastavlja da se širi, dok stagnacija institucija zadržava dalje poboljšanje globalnog prosperiteta, piše Radio slobodna Evropa.
 
"Veoma dobra vest je da indeks pokazuje da prosperitet nastavlja da raste u svetu, i tokom prošle godine i konzistentno od 2007", rekla je Filipa Straud, direktorka Instituta Legatum.
 
Ona je, međutim, dodala da su dalja poboljšanja u globalnom prosperitetu usporena slabljenjem ličnih sloboda, kao i u oblasti upravljanja.
 
Na ovogodišnjoj list Indeksa prosperiteta, Danska je zamenila Norvešku na prvom mestu, a Severna Amerika ostaje najprosperitetniji region, mada se zbog stagniranja prosperiteta u tom delu sveta, smanjuje razlika u odnosu na Zapadnu Evropu.
 
Od zemalja Zapadnog Balkana, najvišu poziciju na listi Indeksa prosperiteta zauzima Crna Gora – 50. mesto. Sledi Srbija na 52. mestu, Severna Makedonija na 54. mestu, Albanija na 65. mestu i BiH na 70. mestu. 
 
Kao i većinom u istočnoj Evropi i zemlje Zapadnog Balkana su u Indeksu prosperiteta lošije rangirane po pitanju ličnih sloboda, društvenog kapitala i prirodne okoline. Društveni kapital meri koliko je neko društvo kohezivno u smislu poverenja, poštovanja i pomaganja među njegovim članovima, kao i u odnosu prema institucionalnim strukturama.
 
Zapadni Balkan
 
Crna Gora, koja je ove godine na 50. mestu, prošle godine je bila na 51, a pre 10. godina na 52. Po pojedinačnim kriterijumima najbolje je plasirana po pitanju Sigurnosti i bezbednosti (46), Investicionog okruženja (49) i Upravljanja (50). Po kriterijumu Ličnih sloboda je na 55. mestu, Društvenog kapitala na 73, Ekonomskom kvalitetu na 80, Zdravlja na 91, a Prirodnog okruženja na 105. mestu.
 
Srbija je zadržala 52. mesto u odnosu na prošlu godinu, ali je pre 10 godina bila na 61. Najbolje je plasirana po kriterijumima Sigurnost i bezbednost (44), Obrazovanje (44) i Uslovima življenja (47). U Ličnim slobodama je na 77. mestu, Zdravlju na 72, Društvenom kapitalu na 96, a Prirodnom okruženju na 99. mestu.
 
 
Severna Makedonija je na 54. mestu, što je jedno mesto lošije nego pre godinu dana i jedno bolje nego pre 10 godina. Najbolje je plasirana u kriterijumima Uslovi življenja (50), Investiciono okruženje (52), Zdravlje (56) i Uslovi za preduzetništvo (56). S druge strane, najgore je rangirana u Obrazovanju (86), Društvenom kapitalu (84), Ličnim slobodama (82) i Prirodnom okruženju (80).
 
Albanija je 65. mestu, dok je prošle godine bila na 64, mada je pre 10 godina bila na 71. mestu. Najbolja mesta ima u Obrazovanju (50), Sigurnosti i bezbednosti (62) i Tržišnom pristupu (63). Najlošije je rangirana u kriterijumu Društveni kapital (120), Ekonomski kvalitet (113), Uslovi življenja (90) i Lične slobode (75).
 
Bosna i Hercegovina je na 70. mestu, dok je prošle godine bila na 73, a pre 10 godina na 69. mestu. Najbolje je plasirana po kriterijumu Uslovi življenja (48), Sigurnost i bezbednost (51) i obrazovanje (65). Najlošije je rangirana po pitanju Prirodnog okruženja (122), Uslovi za preduzetništvo (111), Upravljanja (101), Zdravlja (93) i Ličnih sloboda (92).
 
Albanija i Srbija su među zemljama koje su imala najveća poboljšanja u poslednjih pet godina. U poslednjih pet godina, Srbija se pomerila za 13 mesta na listi, a Albanija za osam.
 
Najveće poboljšanje u Srbiji se od 2014. dogodilo po pitanju uslova za preduzetništvo usled olakšanja poslovanja. Društveni kapital je takođe imao značajno poboljšanje s jačanjem porodičnih i drugih mreža u društvu, kao i poverenja u strance i institucije, navodi se u izveštaju.
 
Detaljnije možete čitati u tekstu OVDE.
  • goxy

    25.11.2019 12:04
    ko kaze da botovi spavaju , evo ih cili i orni budno motre na uljeze .
  • Aleksa

    25.11.2019 11:57
    jakog li regiona
  • cwelle

    25.11.2019 11:23
    Kao i uvek do sada botovi se lepe na lalin komentar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.