Engleska zabranila u Indiji spaljivanje udovica na lomači 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Jugoslovenski listovi Pravda i Vreme pre tačno osamdeset godina pišu sujevernim običajima u Indiji koje je Britanija zakonom zabranila.

Engleska zabranila u Indiji spaljivanje udovica na lomači 2U Narodnom pozorištu posle dužeg vremena obnovljena su dva poznata baleta “Žizela” i “Čovek i kob”. Oba baleta obnovila je i igrala u njima istaknuta baletska umenica Nika Kirsanova. Intereovanje publike je bilo vrlo veliko.

Hrvatski dnevnik piše o preduslovima za stvaranje balkanskog neutranog bloka, a prenosi list Vreme. “Šta mogu male države u doba rata da učine za mir”, piše na naslovnoj strani Hrvatskog dnevnika.

Dalje navodi da male zemlje ne treba da izgube iz vida da je potrebno savladati razne poteškoće pre nego što do sklapanja saveza dođe, jedna od poteškoća je svakako socijalna situacija u kojoj se nalaze zemlje jugoistočne Evrope.

Švedska demantuje da je robu iz Amerike izvozila za Nemačku. Postoje navodi da se Švedski izvoz iz Amerike povećao za 11 miliona dolara, a u istom periodu američki izvoz u Nemaču je bio smanen za 12 miliona dolara. Britanska vlada ovim dokazuje da je američka roba kriumčarena.

Obnavlja se socijaldemokratski pokret u Jugoslaviji, piše list Vreme. Ovaj pokret je postojao na početku stvaranja države od 1918-1925. godine, sada nastavlja da teži da se prilike u Jugoslaviji srede i unaprede primerom savremenih društvenih mera i reformi, kao što su radnička zaštita i radničko osiguranje.

Vreme donosi priču o ravnopravnosti muškaraca i žena u raznim pozivima. Piše da sve više i više žene posvećuju nauci i na tom polju imaju mnogo uspeha. U medicini su se žene teže probijale jer je bilo teško zadoiti poverenje pacijenata. Ovakvo nepoverenje je deo prošlosti i žene u medicini su izvojevale izdvojenu ulogu i visoki stalež.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Na naslovnoj strani lista Pravda su vesti iz sveta. Najveći prostor zauzima vest o pozitivnoj reakciji rumunske javnosti na novu vladu Tatereska. Engleska zabranila u Indiji spaljivanje udovica na lomači 3A nešto manju pažnju zauzima i tekst o sovjetskoj štampi koja nastavlja kampanju protiv Finske.

List Pravda piše o nestašici tečnih goriva koja može da postane odlučujuć faktor u ratu. Nemačka je najvećim delom svoje potrošnje goriva zavisna od inostranstva, kao i Francuska i Britanija.

Sujevereje rasprostranjeno svuda u svetu, a primer jednog obicaja iz Indije je zaokupio pažnju novinara Pravde. Tekst sa naslovom “Sudbina udovica u Indiji” govori o životu Hindusa čiji su životi ispunjeni sujeverjem od detinjstva do kraja života. Hinduska devojka udaje se već u svojoj petoj godini, roditelji joj biraju muža, a nakon nekoliko godina počinje bračni život.

Najsuroviju sudbinu žena doživljava ako postane udovica. Do pre nekoliko decenija njih su žive spaljivali na lomači. Na dan muževljeve sahrane postavlja se lomača na javnom mestu. Engleska vlada je zakonom zabranila zakonom i počela da kažnjava taj verski događaj u Indiji.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari