');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Profesor godinama proučavao fotografije sa misija na Marsu i tvrdi: Na Crvenoj planeti ŽIVE BIĆA SLIČNA INSEKTIMA

U trenutku kada se Američka svemirska agencija (NASA) sprema da pošalje rover u potragu za životom na Marsu, stručnjak za insekte Univerziteta Ohaja tvrdi da je već otkrio dokaze o stvorenjima koja gmižu Crvenom planetom.

insekti s marsa Foto: Profimedia
insekti s marsa

Dr Vilijam S. Romoser, koji je 45 godina proučavao insekte, dugi niz godina analizira i Nasine snimke s Marsa i tvrdi da se na njima vide brojni primerci oblika života sličnih insektima.

Profesor je na snimcima video egzoskelete i člankovite produžetke "živih stvorenja", elemente za koje smatra da su dovoljni da te organizme identifikuje kao slične insektima.

Foto: Profimedia

Neki primerci kao da su se okrenuli prema kameri.

- Na Marsu je bilo života i još ga ima - kaže Romoser, počasni profesor medicinske entomologije na Univerzitetu Ohaja, ističući da se na slikama vide i fosili, i živa stvorenja.

Profesor je koristio bazu podataka iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon (JPL), odnosno fotografije prikupljene tokom niza godina posle različitih misija na Mars. Većinu tih snimaka napravio je rover "Kjuriositi".

Foto: Profimedia

Romozer je istraživao "dramatična izdvajanja iz okruženja, jasnoću oblika, simetriju tela, člankovitost udova, oblike koji se ponavljaju, ostatke kostiju i oblike koji se na slikama nalaze jedni blizu drugih".

Analizirao je položaj, dokaze o kretanju, letu, interakciju na koju ukazuje relativni položaj, a sjajne oči je povezivao s prisutvom oblika života.

- Nakon što je identifikovana i opisana jasna slika datog oblika, ona je bila korisna u prepoznavanju manje jasnih, ali ne manje važnih fotografija istog osnovnog oblika - kaže Romoser i dodaje da su "egzoskelet i člankoviti produžeci dovoljni da se oblik života identifikuje kao zglavkar".

Foto: Profimedia

- Tri dela tela, par antena i šest nogu obično su dovoljni da se identifikuje "insekt" na Zemlji. Iste karakteristike trebalo bi da budu dovoljne da se organizam na Marsu identifikuje kao sličan insektu - kaže Romoser.

Pročitajte još

- Imajući sve ovo u vidu, na fotografijama koje je snimio rover na Marsu vide se oblici života slični insektima - kaže on.

Na mnogim fotografijama prepoznao je specifično ponašanje karakteristično za letenje, a stvorenja posećaju na bumbare, ili pčele drvarice, vrste kakve postoje na Zemlji.

Foto: Profimedia

Na nekim slikama vidljive su "pčele" u njihovim gnezdima ili unutar drugih fosilizovanih stvorenja koja liče na zmije.

U svojoj studiji upoređuje fosil tobožnjeg gmizavca sa zamaljskom zmijom.

Na snimku se vide sjajne okrugle oči, nozdrve, pa čak i insekt u njenim ustima.

Foto: Profimedia

- Prisustvo viših organizama (metazoa) na Marsu navodi na zaključak da tamo postoje izvori hrane i energije, lanci ishrane i voda kao komponente funkcionisanja u ekološkom okruženju, koje je, doduše ekstremno, ali omogućava život - kaže Romoser.