TRIBINA ŠTA STE RADILI KADA JE PAO ZID Želimir Žilnik: Jugoslavija je prokockala svoju šansu
Rasprava... Učesnici tribine, Foto: Tanjug/Milica NIkolić

Važno

TRIBINA ŠTA STE RADILI KADA JE PAO ZID Želimir Žilnik: Jugoslavija je prokockala svoju šansu

Pop kultura -

Želimir Žilnik je u šali kazao da je već bio star kada je padao Berlinski zid i da je u tom momentu završavao montažu televizijskog filma „Crno i belo“, koji je govorio procesu razdvajanja i konflikta u državi

Tribina „Šta ste radili kada je pao Zid“ povodom 30 godina od pada Berlinskog zida, a u kojoj su učestvovali reditelj Želimir Žilnik, Frank Bauman, direktor Geteovog instituta, i Igor Štiks, koji je bio moderator događaja, održana je u beogradskom Centru za evropsku književnost udruženja Krokodil.

Želimir Žilnik je u šali kazao da je već bio star kada je padao Berlinski zid i da je u tom momentu završavao montažu televizijskog filma „Crno i belo“, koji je govorio procesu razdvajanja i konflikta u državi.

Za njega nema dileme da je Jugoslavija u trenutku pada Berlinskog zida imala veliku šansu sa ekonomskim reformama Ante Markovića.

- On je započeo reforme u martu 1989. godine i uspeo da učini dinar konvertibilnim, ali su se rukovodstva republika koje su činile Jugoslaviju ipak odlučila za nacionalističke tenzije umesto za ekonomsko povezivanje sa svetom. Preplašeni ishodom revolucije u Rumuniji, oni su zaboravili na svoje komunističko poreklo i, po cenu razbijanja države, pokušali su da ostanu na vlasti kao očevi nacija - zaključio je Žilnik.

Kurir.rs/ Tanjug Foto: Tanjug/Milica NIkolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track